Вежди Рашидов с открита атака срещу Боил Банов

Според него сегашното ръководство на министерството не защитава държавния интерес

Вежди Рашидов с открита атака срещу Боил Банов | StandartNews.com

Депутатът Вежди Рашидов не разбира за какво е Министерство на културата и съжалява за номинирането на сегашния министър на културата на Боил Банов. По този повод той е поискал среща с премиера Бойко Борисов, за да изложи пред него всички нередности, на които е станал свидетел, наблюдавайки отстрани ведомството. Това сподели в интервю за БНТ председателят на комисията по култура и медии в парламента.

Според него сегашното ръководство на културното министерство не защитава държавния интерес като например да защити функцията на Червената къща, а не тя да се отдава под наем или да се използва за антибългарски дебати. Като пример за недобра работа на Министерство на културата Рашидов посочи и работата на галерията "Квадрат 500", от където нищо не се чува, нищо не се прави, а е на 50 метра от основната туристическа дестинация "Св. Александър Невски" и е в центъра на столицата.

Маргиналите в културата са моторите на света, заради които има държавни културни институции. Културата е каприз на лукса. Как капиталът, като не работи, да говорим за култура, запита бившият културен министър.

По думите му културата много отдавна е в колапс, защото за нея не достигат парите винаги. Според Рашидов е по-важно да се обясни кои са свободните професии, защото те са двигателят на културата. Свободните професии в културата са онази машина, заради които има културни институции, изтъкна Рашидов, според когото да искаш пари е едно, а да правиш култура - друго.

Като всичко останало и културата бавно трябва да се възстанови и да се събуди, но големите автори, като маргиналите, както ги наричаме, са най-големите двигатели на световната култура, подчерта Вежди Рашидов.

Той обаче твърдо защити финансовия министър Владислав Горанов, че когато е използвал думата "маргинал" е имал предвид не хората в културата, а тези, които цял живот не са плащали осигуровките си. Рашидов посочи, че един ден България ще бере плодовете от дейността на културните дейци в сянка.

Нужно е културата да притиска финансовите министри, за да може да ни имат доверие, иначе стискат портфейлите, изтъкна бившият културен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай