Тв отличници влязоха в "Януари"

Хасковският театър показва пиесата на великия Радичков в "Сълза и смях"

Тв отличници влязоха в "Януари" | StandartNews.com

Отличници от тв сериалите влязоха в "Януари" на великия Йордан Радичков. Публиката в София гледа на 10 февруари в "Сълза и смях" премиерния спектакъл на хасковския театър "Иван Димов". В постановката на Дамян Тенев се изявяват Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров. Някои от тях не са били родени през знаковата за България 1989 година, когато “Януари” на Хасково във версията на  Иван Добчев провокира фурор с новаторските си похвати и е отличен с три първи награди на VIII-ия Национален преглед на националната драма и театър. Иван Добчев приема приза за режисура, Вечеслав Парапанов за сценография, а Красимир Доков - за актьорско майсторство. Втората и третата награда пък отиват при колегите на Доков - Иван Савов и Румен Трайков. Ренета Илиева се класира първа при авторите на  костюми, а Евгени Петров - за музикално оформление.

"От всички месеци на годината януари е най-българският", пише Радичков. Точно по това време той събира героите си от пиесата в кръчмата на селце от северозападна България. Там протича великото им надприказване, вглеждането им в отсамното и отвъдното, в магическото и реалното. Компания им правят клюводървеца и вълците.

От храма на Мелпомена в Хасково споделят, че отново се обръщат към творба на Радичков, защото неговият свят  - населен с праведни грешници и грешни праведници - постоянно привлича творците. "Надяваме се той да има същата притегателна сила и върху зрителя. Още повече, че Радичков ни предлага да разгадаем толкова тайни. Примамва ни - подобно на неговите герои от “Януари”, изгаряни от любопитството да преодолеят страха и да се впуснат след дивото. А и може ли любопитството да не изгаря, когато сред еднообразното ежедневие се втурва необикновеното, неразгадаемото? Ако сам не провериш, как можеш да си обясниш какво става с оня, който е тръгнал сред преспите с шейната, а тя всеки път се връща с една шуба, една пушка и един вълк? Раздавачът оставя цялата си поща и отива да види какво става, кръчмарят оставя кръчмата си и всеки от героите - един след друг - се откъсват от обичайните си залисии и тръгват към неизвестното, към необяснимото. Ще последваме ли тези чудаци в тяхната Одисея", споделя Дамян Тенев, за когото това е втора работа в Хасково след “Оркестър “Титаник”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай