Правят фонд за културно сътрудничество в ЮИ Европа

Министри на културата от Югоизточна Европа се събраха на среща в София

Правят фонд за културно сътрудничество в ЮИ Европа | StandartNews.com

Създаваме постоянно действащ фонд за културно сътрудничество в Югоизточна Европа, обяви на пресконференция министърът на културата Боил Банов след провеждането на Съвет на министрите на културата в Югоизточна Европа.

„Вече 15 години този съвет е важен инструмент за конструктивни дебати и активен диалог, благодарение на които разширяваме сътрудничеството между страните в областта на културата в региона. Работата на Българското председателство на Съвета на министрите на културата в Югоизточна Европа през последните месеци беше продиктувано от все по-голямото значение на културата и културното наследство в политическия дневен ред в страните от региона“, заяви Банов, цитиран от Агенция Фокус.

„По време на днешната среша проведохме ползотворна политическа дискусия, фокусирана върху приноса на културата в международните отношения. Обединихме се около тезата, че в днешния глобален свят международното културно сътрудничество е от решаващо значение за постигане на добросъседски и по-крепки връзки между страните“, обясни министърът на културата. Той посочи, че с българското председателство съветът се е утвърдил в още по-голяма степен като политически орган в Югоизточна Европа, който работи за интегритета на района.

Банов обясни, че по време на съвета е взето решение за създаване на постоянно действащ фонд за културно сътрудничество в Югоизточна Европа. Той ще бъде финансиран чрез бюджетите за култура на държавите. „Чрез него ще инвестираме повече средства и енергия в популяризирането на нашите култури, наследство, творчество и иновации. Както и ще съдействаме за утвърждаване на положителния образ на региона като цяло. Фондът ще насърчава изпълнението на проекти за регионално и международно културно сътрудничество на основата на координираните действия на страните от Югоизточна Европа и на общите им приоритети. Фондът ще позволи обединяването на ресурси, улесняването на сътрудничество и видимостта на културния обмен и действие“, каза още Банов. Той посочи, че България ще разработи учредителните документи и механизмите за действие на фонда.

 „Фондът за културно сътрудничество в Югоизточна Европа, който създаваме, дава възможност за мобилност, за обмяна на идеи, за общуване на творци, както и да правим съвместно различни спектакли, да ги виждаме и те да пътуват в нашите страни. Това решение е изключително важно. Много е добър този Съвет, много добри послания е приемал през годините, но този фонд е големият ключ – той ще създаде устойчивост. Всички държави ще имаме вноски в него и ще даде перспектива на творците от целия регион да общуват заедно, да работят заедно, да се състезават заедно“, обясни Банов. Той посочи, че именно това е ключът към съвместното живеене и ключът към съвместния образ, който регионът иска да създаде. Министърът на културата изрази надежда, че в рамките на няколко месеца ще бъдат уточнени правилата и вноските, за да може фондът да стартира.

От своя страна, зам.-министърът на културата на Хърватия Ива Храсте Сочо заяви, че Съветът на министрите на културата в Югоизточна култура е инициатива, която дава възможност на министрите на културата в страните от региона съвместно да се ангажират със стратегии в областта на културата, които допринасят за процесите на европейска интеграция. „Приемайки председателството на Съвета от страна на Хърватия, искам да благодаря на министър Боил Банов и България за приноса в работата на Съвета по време на председателството на България в последната година“, каза още тя. Ива Храсте Сочо обясни, че Министерството на културата на Хърватия по време на своето председателство ще продължи да укрепва ключовата роля на културата за повишаване на съзнанието за новите европейски ценности и за поддържане на все по-добрата кохезия в региона и Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай