Светлин Русев показва любимия си Плевен

Светлин Русев показва любимия си Плевен | StandartNews.com

Уникалният портрет "Майка ми" отново излъчва своята сила и емоция, казват критиците
Вернисажът на академика е днес от 17 до 20 часа в столичната галерия "Арте"

Начален тон на вернисажа на Светлин Русев "Завръщане в Плевен" ще бъде даден днес в столичната галерия "Арте" в 17 часа. Живописните платна по традиция ще съберат десетки приятели и почитатели на големия художник, които ще трябва да гледат и от тротоара на "Раковска". Освен платната, посветени на любимия му град, академикът излага и уникалният портрет "Майка ми". Невероятните енергия и емоция, които излъчва образът са без аналогия, категорични са критиците.

"Не знам за какво се върнах към измачканите и разкъсани стари рисунки от Плевен?! Като изхабени стари обувки са, с които съм минал през улици, които ги няма, покрай стари къщи с дървени огради, върху които новото време е изградило грозни блокове и студени молове с латиница, покрай стоянката със стария файтон, изчезнала отдавна... Покрай... Защо реших да обуя старите обувки и да мина по новите пътища, не мога да си обясня. Старческо предизвикателство срещу момчето, което е правило рисунките или носталгия по нещо, което е било, а вече го няма. Необходимост на опита да се спаси от изкушението на рутината или търсене на спасителната нишка на забравените човешки вълнения. Не знам. Преди години известен български художник, вече обсебен от старческо безпаметие, беше тръгнал към ателието си, разрушено отдавна по време на бомбардировките над София! Като че ли нещо подобно е и моето завръщане?! Дано не съм закъснял много", казва Светлин Русев.

Той пребоядисвал стените на галерия "Арте" по повод на вернисажа, който ще продължи до 20 часа. Миналата година той ги оцвети в червено за своята изложба "Голо женско тяло", а през пролетта на 2012-а - в черно заради експозицията "Пейзажът като етюд". Сега е избрал колорит, близък до "гълъбовия". Това е май най-често сменящият своя "декор" столичен арт салон, за което галеристите са благодарни. Така освен специалните рамки, в които представя произведенията си, Русев им осигурява и удобна "околна среда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай