Светлин Русев отпразнува 83

Светлин Русев отпразнува 83 | StandartNews.com

Големият художник показва единствена монументална картина в столичната галерия "Райко Алексиев"

Светлин Русев отпразнува във вторник 83-ия си рожден ден по впечатляващ и подобаващ на класата и славата му начин - с изложба от единствена картина. Огромното платно, в центъра на което корифеят на четката и философските послания е изобразил себе си, хванал под ръка малко ангелче с балон, заема цяла стена в столичната галерия "Райко Алексиев". Стотици приятели и колеги поздравиха големия художник, който отдавна превърна в традиция на тази дата да събира гилдията и не само на вернисаж. Цветя и подаръци на академика поднесоха министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на БСП Корнелия Нинова, директорът на "Квадрат 500" Слава Иванова, скулпторът Георги чапкънов, издателят Иван Гранитски, артисти от всички жанрове, политици, бизнесмени.

Монументалната творба "Сън преди изложба" представя терзанията на своя автор и въобще на създателя, които не стихват на никоя възраст. Обладаният от божествена промисъл е изобразен в черно с окървавено лице, заобиколен от няколко персонажи в бяло. Неговата страдалческа аура е като на алхимик, който търси тайните на живота. Пояснителният текст гласи: "В нас и извън нас има хаос, насилие, мизерия, съмнение. И илюзия, че някой някъде търси спасение в живота на картината". "Ако художникът живее без илюзията, че творбата му действа като спасение, то от него няма смисъл. С илюзиите си живеем и се надяваме с тях да останем", коментира пред БНТ Светлин Русев. В програмния и иронично-апокалиптичен текст се казва още, че рано или късно ще стигнем на другия свят, където някой е отишъл преди нас и ни очаква.

"Момчета, не бързайте, имало много работа! Мястото ни е запазено - парцел Х, алея... На добър час!", пожелава авторът на зрителите си. "Няма защо да бързаме да се отказваме от работата, която ни държи на тоя свят. Имаме човешки, творчески и други задължения. Поне малко трябва да свършим от това, за което сме дошли - и тогава да бързаме", казва още академикът. "Всъщност тази картина е кино - бих направил филм по нея", каза режисьорът Иван Павлов. Изложбата е отворена до 30 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай