Стихове в "Свeти Архангел Михаил"

Стихове в "Свeти Архангел Михаил"  | StandartNews.com

Възрожденският двор на любимия на варненци храм "Свети Архангел Михаил" ще събере утре вечер духовна вяра с изкуство.

От морето тръгва поредицата "Международен театър на поезията" под наслова "Ангелът над нас". Гости на вечерта сред чемширите на църквата са водещи поети от Хърватия. Ще бъде представена новата антология на съвременната им поезия - общ проект на министерството на културата на Хърватия и на Славянска академия. Участват и родни майстори на лириката. "Това ще бъде колективната ни молитва за нас, човеците, за Варна, за България и уви, за размирния ни свят", каза преди голямото арт събитие Елка Няголова. "Ще потърсим заедно екзистенциалните пунктири между Доброто и Злото, Човека и Бога, Любовта и Нелюбовта, Земята и Небето... Или иначе казано - вечната пътека, по която броди човешкият дух. Вечерта ще дописва с шепотите си партитурата на поезията и музикалните изпълнения. Без поезия се чувстваме като в задънена улица", продължи поетесата. 4-годишният Мартин Бачков ще отключи душите ни с Вазовата детска молитва. "Както е казал - при това във Варна - великият Евгений Евтушенко: Поетите са пророците на бъдещето", допълни отец Василий Шабан от храма. Той изрази възхитата си от сръбската и хърватската поезия, в която е осезаема връзката между човека и Бога. "Това, което се случва в Украйна и е срам за цялото човечество, е заради липсата на вяра и култура", посочи свещеникът.

От Хърватия пристигат Божидар Петрач, председател на тамошния съюз на писателите, Енерика Бияч, Ружица Циндори и Якша Фиаменго - поет-академик, по чиито стихове има над 600 песни в златния фонд на националното им радио.
Във вечерта, която ще събере двете духовни начала, ще има изпълнение на солистката от варненската опера Бойка Василева, на певицата Ольга Василенко-Коева, на тромпетиста Любомир Александров от представителния оркестър на ВМС.

Международният театър на поезията продължава в Шумен на следващата вечер - в галерия "Елена "Карамихайлова". На 6 септември гастролът е в Нимфеума на Двореца в Балчик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай