Сърменов: Стояна се възстановява от операция

Не знам кога ще излезе отново пред публика след поставянето на байпаса, коментира шефът на Сатирата

Сърменов: Стояна се възстановява от операция | StandartNews.com

Калин Сърменов засега не знае дали голямата Стоянка Мутафова скоро ще излезе пред публика, тъй като доайенката на арт гилдията в родината е преживяла интервенция за поставяне на байпас през лятото. „Сега се възстановява, но все още не сме обсъждали дати за „Столетие мое“, каза пред журналисти шефът на комиците. Сатиричният обаче ще бъде първият театър в България със свой химн. По текста работят самият Сърменов и прочутият драматург Любомир Пеевски, а музиката е в ръцете на Мартин Каров – лидерът на истинския оркестър в храма на присмехулниците философи. В началото на сезон 2019/2020 в афиша се въртят 24 заглавия, 7 от които са от български автори, стана още ясно на срещата с медиите.  Към актьорите, които неотдавна дебютираха на „Стефан Караджа“ - Силвия Лулчева, Албена Михова, Стела Ганчева, Елена Атанасова, Иван Панев, Борислав Захариев, Стефания Кочева, Асен Мутафчиев, Васил Грънчаров и Симеон Гълъбов се присъединяват Теодор Елмазов и Мартин Гяуров. 11 премиери са влезли през 2018/2019 в програмата на комиците, между които и супер успешният спектакъл „Хъкълбери Фин и Том Сойер“ с малките звезди от детско-юношеското Студио на Димитър Еленов „Дефисто“ – публиката изкупува билетите за два месеца напред.  На старта в Сатирата е участието във фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив с „Тъпи ентусиасти“ на Теди Москов и „Трима мъже и една Маргарита“ на Лиза Шопов. „Смях на сбогуване“ гостува в Куманово, Северна Македония, „Случайна среща“ в Зайчар,  „Островът“ - в Берлин. Първата премиера в София е в края на септември - – „Абе … много любов“ по Шекспир с тийнейджърите от „Дефисто“, които ще влязат в ролите на всички влюбени от пиесите на гения. На 3 и 4 октомври тръгват първите представления на „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“ от Оскар Уайлд с режисьор Бойка Велкова, художник Чавдар Гюзелев, музика Теодосий Спасов и със Силвия Лулчева, Иван Панев, Добрина Гецова, Стефания Кочева, Симеон Гълъбов, Красимир Куцупаров... На  9 и 10 октомври излиза  „Без задръжки“ от Жорди Галсеран с режисьор Антон Угринов – с Александър Кадиев, Стела Ганчева, Борислав Захариев, Стефан Попов, Рада Кайрякова. Пак тогава Андрей Аврамов започва репетиции на „Телевизионна мрежа“ от Лий Хол, чията премиера е предвидена на 19 и 20 декември. В главните роли са Калин Сърменов и Малин Кръстев. Новата 2020-а започва с Лилия Абаджиева, която ще постави „Всички освен мен“ на Щефан Фьогел с Любомир Нейков. На камерната сцена Владлен Александров ще прави „Любовник на жена ми“ от Ели Саги. Сатиричният театър ще има и международни продукции. Първата е „Глобална комедия“ от Йордан Плевнеш с режисьор Патрик Вершуерен, като проектът ще има продължение - обмен с артисти от Франция, които работят по същата пиеса, посветена на страстите из Балканите. През  2020-а година знаменитият италиански режисьор Карло Бозо ще постави автентична комедия дел арте. Сърменов преговаря с прочутия Оскарас Коршуновас за постановка.

Първото заглавие в „Хепи Сатира“ – новата сцена на театъра, е на Кирил Бояджиев - „Помощ, имам две деца“, а младият  Ивайло Ненов подготвя „Пет пъти за една нощ“ от Киара Атик.  В някогашното сакрално бохемско пространство, където преди години финалът на безкрайния празник е бил оповестяван с камбана, звезди от различни поколения ще се изповядат в своеобразни моноспектакли с логото „Аз, актьорът“. Първи сред най-навитите са ветеранът Славчо Пеев и очарователната Александра Сърчаджиева – вече написали текста на живота си. В бившия клуб, където титаните на смеха са разпускали на маса след аплаузите, ще има експерименти, документални ретро сериали…

През 2020 година предстои четвъртото раздаване на националните награди „Златен кукерикон“, които ще са естествено продължение на „Кукер кабаре“, а темата ще бъде посветена на БГ обществото, което живее като в болница.  

В ход са няколко мащабни инвестиционни проекта. До края на годината ще са готови климатизацията на салоните, официалният вход, елегантната фасада, обновените фоайе и каса - където има консултанти, съвременна система за сигурност, две независими линии високоскоростен интернет, нови технологии в сценичната визия 3D maping. Сатирата е единственият театър, който за две години е увеличил четири пъти последователите си във  Фейсбук, направил е свой Youtube канал, има  мобилно  приложение /satirata.net/, ваучери „Последна минута“, уикенд пакети. Сърменов се похвали пред медиите още с 46% ръст продажбите спрямо 2018-а, сериозно увеличение на  заплатите и ДМС, едно от най-добрите съотношения капацитет/зрители/приходи – две сцени/76 000 зрители/ 1 200 000 лева. Сърменов и неговият многолюден екип през миналия сезон за пореден път демонстрираха дълбок респект към личности и традиции – табелки с имената на създателите на Сатирата, експозиция за годишнината на Невена Коканова, изложба със снимки от знаменития мач между артисти и журналисти, портрети на актьорите, карти „Ветеран“, активно използване на забележителния архив за поддържане паметта на големите творци, посветили се на Сатирата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай