Софийската опера с хитове онлайн

Гледаме „Дон Кихот“ и „Джоконда“ с Гена Димитрова и Никола Гюзелев

Софийската опера с хитове онлайн | StandartNews.com

Софийската опера и балет продължава своята онлайн програма на официалния си фейсбук профил, показвайки избрани заглавия на своята лишена от възможност да я гледа на живо публика. Новите заглавия в Sofia Opera Pearls Streams са „Дон Кихот“ и „Джоконда“.

На 21 март от 17 часа ще бъде излъчена операта „Дон Кихот“ от Жул Масне. Идеята за поставянето на творбата у нас е на Николай Гяуров, който предлага на Пламен Карталов да режисара с негово участие тази рядко изпълнявана творба.  По неопреодолими причини Гяуров не успява да се превъплъти в Рицаря на печалния образ, но Карталов не се отказва от проекта, който по-късно ще посвети на своя приятел по повод 80-годишнината от рождението му. С ролята на Дон Кихот се заема    Орлин Анастасов, млад български бас с огромна международна кариера.  Венцеслав Анастасов е Санчо Панса, а Цвета Сарамбелиева – Дулсинея. Диригент е Франческо Роза.

Международната критика дава най-висока оценка на постановката на Софийската опера, а камерзенгер Анна Томова-Синтова  изразява с най-щедри думи възторга си за спектакъла и не спестява суперлативи за колегите си и модерната режисура.  „Дон Кихот“ на сцената на Софийската опера е  необичайна и интересна трактовка на героите, извадени от страниците на романа от епохата, пренесени и оставени в сблъсъка им в съвременността ни, без да се забравя вечната тема за любовта и идеала.

На 22 март от 16 часа ще бъде показана операта „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели с блестящите превъплъщения на Гена Димитрова,  Никола Гюзелев, Румен Дойков, Стефка Минева, Живко Пранчев, Елена Чавдарова-Иса- Оркестър, хор и балет на Софийската опера.  Диригент – Георги Нотев.  

На премиерата на "Джоконда" в Токио през декември на 2000 година присъстват японският император Акихито със съпругата си. В антракта на представлението императорската двойка се среща с Пламен Карталов и съпругата му и разговаря за изключително успешния гастрол на Софийската опера в Япония. Императорът признава, че за първи път посещава постановка на чуждестранен оперен театър и за него е радост и чест да се докосне до голямото изкуство на Софийската опера. Като принц той е посещавал страната ни и пази в сърцето си най-скъпи спомени за България. Подробности могат да се видят в уникалния документален филмов разказ на журналистката от БНТ Даниела Кънева. Записът, който ще бъде излъчен е от 1999 година, преди гастрола на Софийската опера в Япония през 2000 година.

"Инициативата  на Софийската опера с перли от репертоара,  излъчвани на живо, не е кампания, тя е взаимодействия и  още по-голяма близост с нашата публика. Репертоарът на първия оперен театър на България  е огромен. Много от постановките в годините са записвани. Никога не сме ги излъчвали на живо. И сега, когато всички сме подложени на бягство и спасение от невижданото изпитание КОВИД 19, и публиката, и целият театър като че ли се намираме  на бойно поле. За да бъде Софийската опера на предната линия за спасение на духовността и контакта с живото изкуство, намерихме нашия път към публиката, а така и следваме примера на най-големите оперни театри по света, да излъчваме на живо свои оперни и балетни постановки. Сигурен съм, че платформата ни Sofia Opera Pearls Streams ще открие нови светове за много хора, които ще гледат спектаклите онлайн“, коментира директорът на Софийската опера и балет  Пламен Карталов.

Софийската опера ще обявява нови заглавия и ще продължава да прави достъпни своите спектакли за своята публика по време на извънредното положение. Актуална информация  може да бъде намерена на официалния сайт на Софийската опера  www.sofiaopera.bg  и на фейсбук страницата на първия ни оперен театър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай