Сметана, муха и дрон на площад "Трафалгар"

9-тонната скулпура е новата инсталация на четвъртия постамент

Сметана, муха и дрон на площад "Трафалгар" | StandartNews.com

9-тонна скулптура, която представлява топка бита сметана, върху която са кацнали муха, череша и мини-дрон, беше открита на 30 юли на площад Трафалгар в центъра на Лондон. Мястото е известно като сцена за обществени събирания и политически демонстрации в сърцето на английската столица.

Странната композиция е кръстена "Краят" и е дело на английската скулпторка и поетеса Хедър Филипсън. Творбата беше официално представена на един от главните лондонски площади, като зае място на четвъртия пустеещ пиедестал пред Националната галерия. Там се представят съвременни произведения на изкуството, които се сменят периодично.

Откриването се предвиждаше за март, но се забави заради пандемията от коронавирус.

Творбата на Филипсън беше одобрена през 2017 година от специален комитет. Тогава тя обясни смисъла на инсталацията си като еманация на "охолството и тревогата в свят, в който богатството е поставено под риск от разруха".

"Краят" е вдъхновена от политиката, която е като крем - "винаги на прага на колапса, тя е символ на "арогантността и неизбежния провал", коментира авторката и допълни:"Тази ид ея ми хрумна още през 2016 година, която според мен беше доста сложна в политическо отношение заради Брекзита и избирането на президента доналд Тръмп. Сега този сюжет изглежда като продължение на тази история, на нещо, на което му предстои разпад!", пише БТА.

Според Филипсън страхът от проследяване също фигурира в произведението й. На черешата е кацнал и мини дрон, който снима всичко. От неговата мини камера се води пряко излъчване, което може да бъде гледано в реално време в интернет.

Скулптурата на Филипсън е висока 9,4 метра и ще бъде на това място до 2022 година. Огромен пиедестал беше поставен на площад Трафалгар още през 1841 година и върху него трябваше да бъде издигната скулптура на крал Уилям IV на кон. Но бронзовият паметник така и не бе отлят.

Трите други пиедестала са постоянно заети, а на четвъртия постамент скулптурите редовно се сменят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай