Символ на България стана на хиляди + 70 години (СНИМКИ)

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 година от трима братя

Символ на България стана на хиляди + 70 години (СНИМКИ) | StandartNews.com

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 година от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови, тухлари по професия.

Юбилеят бе отбелязан с конференция с участието на представители на институции и експерти. В Историческият музей в Панагюрище бе открита изложба „Скулптура“, посветена на 70-годишнината от рождението на големия български скулптор проф. Емил Мирчев, който участва в изработката на двете копия на златното съкровище.

"Винаги хората са се вълнували и специалистите траколози от цял свят за мястото му, направата, дали е местно производство или е само внос. Има теории и специалисти, които застъпват и двете мнения. Винаги са се вълнували каква ръка е направила тези изящни, уникални 9 съда, които са като перла в огърлицата от съкровища на България", каза доц. д-р Атанас Шопов, директор на Историческия музей в Панагюрище.

В Панагюрище са създадени условия златното съкровище да бъде експонирано по много специфичен начин, посочи Шопов.

"Човек да остане сам със себе си, с всеки един съд, да му се полюбува. Да го погледне как грее от витрината и възприятието е по съвсем друг начин. Някак си сакралност има, когато ти идваш тук, на място, в Панагюрище, за да видиш Панагюрското златно съкровище и това го съобщават туристите. Откакто е дошло, в последните дни при нас идват туристи както от София, така от Пловдив от други места", обясни музейният директор.

Трябва да го популяризираме това наследство, да му се радваме и да го защитаваме, допълни доц. д-р Атанас Шопов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай