Шамли лежи час и половина върху мина

Шамли лежи час и половина върху мина  | StandartNews.com

Награденият с "Оскар" балкански филм "Ничия земя" намери своята театрална версия. На 21 и 22 март на четвъртия етаж в Народния театър трима звездни актьори - Валери Йорданов, Филип Аврамов и Йосиф Шамли, ще играят главните роли в напрегнатата военна ситуация, вдъхновена от войната в Босна и Херцеговина. Както става и в лентата на Данис Танович, на един от героите му се налага през цялото време да лежи върху мина. В случая това е Йосиф Шамли, който в продължение на час и половина не мръдва от земята, за да не вдигне всички във въздуха. Режисьор на представлението е Стоян Радев. Босненеца играе Филип Аврамов, а сърбина - Валери Йорданов.

"Доста хора ме гледат страхливо по улицата, очаквайки да се случи нещо нередно", пошегува се пред Диана Любенова по бТВ Филип Аврамов, който е пуснал гъста брада заради ролята. Фицата разказа, че репетициите продължили два месеца, а това не било обикновена актьорска "игра", защото от всички се изисквало да потънат максимално в образите и наистина да почувства ада на окопа. "Когато Стоян Радев изгледа цялото нещо, каза, че сме направили една много добра пиеса, която отива към Бекет", добави Аврамов, който иначе е кръстник и кум на Валери Йорданов.

Двамата актьори коментираха и ситуацията с броженията в Народния театър срещу председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. "Не мога да подпиша това писмо срещу Мутафчиев. Защото ми е приятел, а когато хората са приятели, не трябва да се подписват един срещу друг. Обвиняват го за връзки с властта, а аз не разбирам откъде да вземеш пари за театър освен от властта. То не може да ги вземеш от опозицията...", заяви Аврамов. "Много сол съм ял с Христо. И знам, че е сърцат човек. Помагал е на доста хора. На мен ми омръзна хората в България да се нападат по всички линии", каза още Фицата.

Валери Йорданов обясни, че също пази неутралитет, понеже е приятел както с Мутафчиев, така и с актьорите, които искат оставката му. "Учил съм се от него и няма да кажа нито една лоша дума", заяви Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай