Сезонът на Народния започна с „Хъшове“

Директорът Мариус Донкин кани публиката из най-красивата сграда на България

Сезонът на Народния започна с „Хъшове“ | StandartNews.com

Мариус Донкин оповести още подробности от програмата на Народния през сезон 2019/2020

Сезонът на Народния театър започна с „Хъшове“ на голямата сцена, а спектакълът на Александър Морфов по Вазовите „Немили-недраги“ по традиция приключи с виковете „Да живей България“. Днес, 14 септември, ценителите отново ще гледат творба на Морфов – „На ръба“.  „Бащата“ на Диана Добрева е на 18 септември, „Идеалният мъж“ на Тиери Аркур е на 19 септември, „Neoдачници“ на Иван Пантелеев - на 20 септември. На 29 септември и 2 октомври е премиерата на „Хубава риба“ от Марк Рейланс и Луис Дженкинс. Режисьор е Ивайло Христов, в ролите са Марин Янев, Стефан Мавродиев, Стоян Алексиев, Елена Телбис и Пламен Димов.  Камерната зала довечера ще посрещне първите зрители за 118-ия сезон на театъра с „Козата или коя е Силвия?“ на Явор Гърдев. Следват „Любовникът“ на Деян Донков на 15-ти, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ на Бина Харалампиева на 16-ти, „Дивата патица“ на Крис Шарков на 18-ти, „Теремин“ на Николай Гундеров и Валентин Ганев на 19-ти, „Спускане от връх Морган“ на Николай Ламбрев на 20-ти, „Богът на касапницата“ на Антон Угринов на 21-ви, „Наблюдателите – хипотеза за отвъдното“ на Явор Гърдев на 28-ми и „Духът на поета“ на Маргарита Младенова на 29 септемри. Там е и първата премиера за новия сезон - на 26 и 27 септември „Каквото такова“ от Недялко Йорданов с Емилия Радева, Янина Кашева, Иван Налбантов, Жоржета Чакърова, Любомир Младенов, Пламена Гетова, Богдан Глишев, Рут Рафаилова, Сава Пиперов, Ева Тепавичарова и Христо Терзиев.

Един от главните акценти в програмата на сцената на четвъртия етаж, която е наречена на великия театрал Апостол Карамитев,  е честването на незабравимия Тодор Колев на 26 септември с моноспектакъла на Албена Колева „Шърли Валънтайн“. Първото „редово“ представление в арт пространството е тази вечер с „Обир“, постановка на Михаил Петров. Следват „Виновният“ на Юрий Дачев на 15 септември, „Три високи жени“ на Стефан Спасов на 17-ти, „Даскал“ на Юрий Дачев на 18-ти, „Пътят към Афродита“ на Бойка Велкова на 20-ти, „Колко е важно да бъдеш сериозен“ на Бойко Илиев на 21-ви,  „Цветът на дълбоките води“ на Бойка Велкова на 24-ти,  „Две“ на Юрий Дачев на 25-ти, „Г-н Ибрахим и цветят на Корана“ на Снежина Танковска на 27-ми, „Среща в Санлис“ на Атанас Атанасов на 28-ми и „Контрабасът“ на Пламен Марков на 29 септември.

На 17 септември Народният гостува на „Сцена на кръстопът“ в Пловдив със „Спускане от връх Морган“ от Артър Милър с Валентин Ганев, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Йосиф Шамли, Ева Тепавичарова и Ева Данаилова. На 22 септември фестивалът се закрива с премиерния спектакъл  „Актрисата“ с Аня Пенчева, Стефан Данаилов, Иван Панев, Кирил Ефремов, Ненчо Илчев, Живко Сираков, Павел Иванов, Божидар Мицев, Боряна Бабанова. На 22 септември „Моята скъпа лейди“ от Израел Хоровиц е на турне във Франция. Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и Михаил Билалов ще играят на български език с титри на френски в деня на Независимостта на България в театър “Сен-Леон” в Париж. Очаква се самият Израел Хоровиц да бъде сред публиката.

Вече започнаха репетиции за още един премиерен спектакъл за камерна сцена – „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен. Юрий Дачев ще режисира Емануела Шкодрева, Кръстьо Лафазанов, Васил Драганов и Павел Иванов. Преводът от френски е на Светлана Панчева, сценографията и костюмите са дело на Радина Близнакова, а музиката – на Асен Аврамов. Премиерата е предвидена за 7 ноември.

„За съжаление, проектът „Орфей“, който трябваше да постави световноизвестният словенски режисьор Йерней Лоренци тази есен, няма да се осъществи“, съобщи Мариус Донкин. „Надявам се всичко в семейството му да е наред и да успеем в рамките на година и половина все пак да го направим“, уточни Донкин.

Между 5 и 10 декември на Сцена „Апостол Карамитев“ предстои премиерата на „Облог“ с Мария Стефанова на Стефан Спасов, който режисира легендарната актриса в „Три високи жени“ от Едуард Олби. Новата 2020 година ще започне с дългоочакваната януарска премиера на моноспектакъла „Плач на ангел“ от Стефан Цанев на Сцена „Апостол Карамитев“. Режисьор е Мартин Киселов, а в кожата на вечно съмняващия се и търсещ герой е Валери Йорданов. Февруари ще посрещне зрителите със завръщането на Иван Панталеев. След 20-годишно отстъствие той постави „Neoдачници“ по Горки, а сега вероятно ще избере пиеса от западноевропейски автор. Отново през февруари е премиерата на „Вуйчо Ваньо“ на Чехов с режисьор Николай Ламбрев-Михайловски.

Мариус Куркински също се завръща – с моноспектакъл и с „Маскарад“ на Лермонтов. На Четвъртия етаж догодина ще гледаме и „Линията на живота“ от драматурга на Народния театър Мирела Иванова, като версията ще е на Катя Петрова.

Народният театър стартира и изцяло новия двуезичен - български и английски - сайт. Той вече е достъпен за потребителите – те могат да купят билети за по-малко от минута. От 1 октомври Народният ще пусне и субтитри на английски език към постановките за туристи и чуждоговорящи жители на столицата и страната. Своеобразната премиера е на 3 октомври – с „Един безумен ден“ по Бомарше на Мишо Петров, а сред останалите заглавия със субтитри са “Опит за летене”, “Neoдачници”, “Животът е прекрасен” и “Бащата“. От 1 ноември – Денят на народните будители – започват и специалните туристически разходки в сградата – така, както се прави по света. Идеята е туровете, на които ценителите ще чуят най-интересното от историята на академиците, да са всеки понеделник между 10 и 12 часа на групи от по 14 човека. Един от гидовете ще бъде завеждащият архива и музея на Народния Мария Даиева. До края на ноември да бъде завършена подмяната на седалките на основната камерна сцена – те ще бъдат не само по-стабилни, но и с нова тапицерия.

„Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен - Юрий Дачев режисира Емануела Шкодрева, Кръстьо Лафазанов, Васил Драганов и Павел Иванов. Преводът от френски е на Светлана Панчева, сценографията и костюмите са дело на Радина Близнакова.  Фото Божидар Марков

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай