Савков напълни "Ромфея" с картини и почитатели

Савков напълни "Ромфея" с картини и почитатели | StandartNews.com

Илиян благодари на "Стандарт", че го е направил професионалист в карикатурата

Открих себе си след дълго търсене, обяви майсторът пред пловдивската бохема

"Тази вечер разбрах, че съм открил себе си след дълго упорито търсене". Това заяви развълнуваният Илиян Савков след голямото си завръщане в Пловдив. Карикатуристът на "Стандарт" показа, че освен майстор на рисувания виц притежава и неподражаем стил в живописта. Арт гилдията под тепетата се изсипа в галерия "Ромфея" в понеделник вечер, за да види изложените от Илиян 80 картини и 53 рисунки. "Тази изложба за мен е много специална. Това е нещо като

ретроспекция на едно четиридесетгодишно огромно усилие

в което инвестирах всичко от себе си", сподели творецът. Да го поздравят дойдоха "титулярите на бохемския клуб", с който Илиян е започнал безметежния си арт проект на живота в края на 70-те - Румен Жеков, Софрони Върбев, Борис Стоилов, Аглика Чонева-Стоилова, Лили Кючукова, Николай Кючуков, Данчо Григоров, Чавдар Паров, Торос Торосян. "Бяха дни и нощи на адски напрегната подготовка за Художествената академия и бурни купони без край", припомни си Илиян. "С тази изложба аз се появих, след като по ред причини бях изчезнал, бях се скрил. Беше ми доста нервно, защото свалях всички карти, които имах в играта, която играех от десетилетия. Работа във вестника - карикатури, живопис в ателието и рисунки по кръчмите, плажовете и пътуванията. Толкова години буквално без почивен ден. Е, когато видях по изражението на лицата на лицата на гостите ми, реакцията им, се успокоих. Поздравиха ме искрено, спонтанно, приятелски и колегиално. Имало е смисъл да пренебрегна като че ли всичко останало, за да оставя времето и енергията на изкуството. То, изкуството, е много вярно, дадеш ли му всичко, отблагодарява се щедро", категоричен е маестрото.

Признава, че за много неговата живопис трудно се връзва с карикатурата. "Усилията за художествено оцеляване през годините ме научиха и на едното, и на другото", уверява Савков. В краткото си обръщение той спомена с благодарност учителя си проф. Вихрони Попнеделев, галериста и мецената си Димитър Инджов и човекът, който го запазил в арта през най-теудните години- проф. Иван Кирков. Както и вестник "Стандарт", в който станал професионалист в рисунката. Може би неслучайно

сред портретите му преобладават ликовете на негови колеги

- журналисти от изданието.

Свободолюбивият си дух Илиян носи от ученическите години в Английската гимназия в Пловдив. Шегува се, че е потънал завинаги в изкуството също като легендарния граф Калиостро от 17 в., който по време на спиритически сеанс изчезнал в едно голямо огледало и повече никой не го видял. Кандидатствал десет пъти в Художествената академия, през 1987-а бил първи по бал на приемните изпити за специалност "Живопис" сред двеста и няколко кандидати за седем места. С две пълни шестици по специалността. Но станало така, че го нямало в списъка на новоприетите студенти. И до ден днешен няма обяснение защо. Най-тежкият период за Савков е началото на 90-те години, когато е без работа, без пари и без достъп до галериите и изложбените зали. Точно тогава емигрирал от живописта в карикатурата. А тя му се отблагодарила, носейки му парични премии от конкурси в чужбина.

В четвъртък Илиян ще подреди 80 карикатури в Сатиричния театър в столицата, който празнува 60-годишен юбилей. Самостоятелната му изложба във фоайето ще покаже най-добрите му творби, публикувани на страниците на "Стандарт" през последните 10 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай