Родена звезда

Лейди Гага, която спечели „Грами“ за Стефани Германота, си спомня за тормоза в училище

Родена звезда | StandartNews.com

„Казваха, че съм странна. Че видът и звученето ми няма да проработят в тази индустрия. Но музиката ми казваше да не ги слушам. Музиката завладя ушите, ръцете, гласът и душата ми и ме доведе до всички вас, моите малки чудовища по целия свят“, сподели Лейди Гага на тазгодишните награди „Грами“,  където спечели  три „грамофончета“. Произнесена в компанията на Алиша Кийс, Джей Ло и Мишел Обама, речта й беше като „биографично“ намигване към героинята й Али в „Роди се звезда“. Протягайки свенливо китара към Оскарите, режисьорският дебют на Брадли Купър бележи исторически момент в кариерата на Гага.  В пропитата с алкохол и наркотици любовна история между рок величието Джак и гласовитото му протеже му Али поп звездата получи първата си главна роля в киното, но на практика показа на света същността си зад кадър  – момичето от предградията на Ню Йорк, чиито нос го  спъва пред вратата на продуцента преди да запее. Невзрачната брюнетка с чудовищен глас общува по-добре с пианото, отколкото с хората. Саундтракът на „Роди се звезда“ (Animato music/Universal music group) смаза класациите в глобален мащаб, а неговата ракета-носител, „Shallow“, донесе на Гага  и Купър две „грамофончета“ - за най-добър дует и песен към визуална медия.  Бившата танцьорка на бурлеска отдавна се ползва с абонамент за най-големите отличия в шоубизнеса, но този проект й донесе първото „Грами“ за истинския артист зад маската – Стефания Германота.

Открий разликите    

Започвайки работа по „Роди се звезда“, Гага открива в Али себе си от гимназиалния период. Тогава развихря таланта си в училищната театрална трупа, получава всяка главна роля, но успехът й носи само завист и солидна доза психически тормоз. „Тормозеха ме постоянно - бях депресирана и доста неуверена, докато не се фокусирах върху музиката. В момента, в който започнах да пиша песни, и реших, че искам да бъда звезда, приликите с Али свършват“, споделя в интервю Гага. За разлика от крехката сервитьорка, която пее веднъж седмично в пробит бар с кралици на драг шоуто, Стефани е истинско емоционално камикадзе. Тя вярва безусловно в себе си, напуска колежа след година, а баща й се съгласява да я издържа при условие, че подпише с голям лейбъл. „Влачех кийборда си от врата на врата из клубовете на Ню Йорк и крещях „Ей, чуйте ме, аз съм Лейди Гага!“. Бях толкова сигурна в успеха си... Докато Али е свита, несигурна, а големите играчи в индустрията я отхвърлят заради липсата на захаросан външен вид. На прага на 30-те тя среща Джак и любовта им вдъхновява таланта й на композитор. Кара я да излезе от черупката си и да изживее мечтата си.“, разказва Гага пред медиите. 

Опасна връзка 

Брадли Купър иска среща с Гага часове, след като я е чул да пее на събитие в подкрепа на болни от рак в Ню Йорк. Посещава я в дома й на следващия ден. Получава чиния с топла паста по стар италиански тертип за „добре дошъл“. Двамата се поглеждат в очите и магията се случва. „Има доста фалшиви герои в Холивуд. Трябва да ви кажа, че Брадли не е един от тях. Почувствах моментална връзка с него. Беше ми толкова комфортно, че запяхме почти моментално заедно, а до тогава аз не подозирах, че той има подобен талант. Седнах зад пианото и когато го чух, настръхнах. Много артисти са технически съвършени певци, но малко могат да разкажат история с гласа си. Брадли е точо такъв, пее с оголен нерв. Той повярва в мен, и аз повярвах в него“, вълнува се Гага. 

Руши гимнастически салон в „Семейство Сопрано“

Първата си роля в телевизионното кино Гага получава в мафиотската сага на HBO „Семейство Сопрано“. Тя е само на 15 и е избрана да бъде в компанията на малкия Антъни Сопрано. Сценарната линия следва бунтарския период на тийнейджъра, а Гага е в  дружинката, която му помага в погрома над басейна и гимнастическия салон в училището. В следващата си поява пред режисьор италианката от източните предградия на Ню Йорк  вече е поп звезда – Тарантино използва кръвожадната й театралност в „Мачете убива“.  Следвайки максимата „Бих убила, за получа каквото искам“, Гага се самопредлага за главна роля в „Зловеща семейна история: Хотел“ на Райън Мърфи. Артистичната й лудост и любопитство към тъмната страна на човешката природа я правят съвършения избор за Графинята в пети сезон на култовия хорър по FOX. Досущ като нея героинята й е бисексуална, безсрамно богата и обсебена от модата. Магнетичната трансформация във вамп чудовище носи на Гага през 2016-а първият й „Златен глобус“ за главна роля в тв драма.

Юда в бизнеса

2013-а не е добра за Гага. През тази година тя прекратява турнето Born This Way Ball, за да се подложи на операция на тазобедрената става –травма, която я поставя в инвалидна количка за няколко месеца и превръща обезболяващата инжекция в най-добрия реквизит за шоутата й до днес. Месец преди да осъмне в хотелската си стая с шокиращото разкритие, че не може да ходи, я напуска мениджърът й Трой Картър. Той е с нея от 2007-а и заедно израждат концепцията за поп чудовището, което преследва с гласовит фанатизъм модата, театъра и технологиите. Интересът на Картър в дигиталния бизнес се култивира в създаването на Little Monsters, първата социална мрежа на артист. „Изпитвах неочвешка болка, цялото ми тяло се разпадаше. И в същото време партньорът ми ме заряза. Заяви на света, че съм го уволнила, но всъщност той спря да вярва в мен и си тръгна“, откровена е Гага в един от документалните филми за нея.  „Момичето, с което изградихме мултимилионна империя, се промени. Творческите ни различия станаха толкова големи, че размиха границата между личната ми амбиция да участвам в нещо толкова успешно, и собствената й визия за пътя й в музиката. Разби сърцето ми“, твърди Картър в интервю за Bloomberg през 2015 г. Днес той е солиден инвеститор с акции в Uber, Spotify и Dropbox, а мениджър на Гага е Боби Кембъл, когото звездата нарича „най-добрият ми приятел“. 

Българската следа 

Какво свързва Лейди Гага с българския фолклор? Отговорът е: Ансамбъл „Тракия“. Фрагмент от песента „Кавал свири“ бе избран от онлайн гиганта Netflix за документалния филм Five Foot Two (2017), посветен на звездата. Космическата сила на българския фолклор подсилва емоционалния заряд на първото шоу на Гага на Супер боул – най-гледаното телевизионно събитие в Америка.  
Гага е вдишвала от въздуха на нощна София само веднъж – през април на 2012-а.  Столицата ни бе единствената спирка на Балканите от турнето Born This Way Ball, за чиито цели в "Арена Армеец“ изникна цял замък. Въпреки шокиращия със сексуалните си послания на моменти спектакъл, Гага не използва трикольора ни като бюстие или аксесоар към кожените си прашки. В респекта си към публиката тя бе приятно старомодна и след като прегърна знамето ни, го закачи за задната седалка на футуристичния мотор, с който бръмчеше по сцената. 

Кучето й е модел и Instagram звезда

С над 230 000 последователи в Instagram  кучето на Лейди Гага – Мис Ейша Кийни - е сред най-популярните домашни любимци на знаменитости в света. Носителката на “Грами“ осиновява френския булдог през 2014-а, а после сключва и договор с модната агенция за животни Coach.  В дома си в Ню Йорк Гага отглежда още две кучета от същата порода. Всяко едно от тях я придружава на ротационен принцип по време на турнетата и промокампаниите за албумите й. Изпълнителката на Joanne няма никакви скрупули да дели луксозния кушет в самолета си с кучетата и рядко се доверява на човек, когото те не са харесали. 

Номер едно 101 дни 

Певицата остана на върха в престижна музикална класация 101 дни. Световният хит „Shallow“ от номинирания за „Оскар“ филм „Роди се звезда“, който тя изпълнява заедно с Брадли Купър, доминира „Billboard 100“ в продължение на почти 15 последователни седмици. Това прави песента петото парче в историята на чарта с най-продължителен престой на върха. Хитът вече се е продал над два милиона пъти в САЩ. Гага постигна подобен триумф през 2011-а, когато песента й „Born This Way“ прекара шест последователни седмици на челната позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай