РИМ Кърджали представя изложба от 16-19 век във Велинград

РИМ Кърджали представя изложба от 16-19 век във Велинград | StandartNews.com

Велинград. Изложба „Икони от Родопите 16-19 век" представя РИМ-Кърджали във Велинград. Образците на зографското изкуство ще останат в продължение на един месец до 10 февруари. Основната идея е да се популяризира християнското изкуство. Фото принт селекция на представителната изложба се посреща с интерес от велинградската общественост.

Изложбата е възможност за популяризирането на региона на Източните Родопи като туристическа дестинация. „Показаните икони са изключително ценни, сред тях се срещат истински образци на зографското изкуство", коментира Валерия Сариева, уредник в РИМ Кърджали, по чиято инициатива е извършена събирателската и проучвателска дейност на църквите в Източните Родопи през 80-те г.на 20 в.

Изложбата е представена досега с много голям успех в Аладжа манастир край Варна /2008/, а през 2010 и 2011 в криптата на патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски" София, по–късно в Хасково и Смолян. През май 2012 г. експозицията „Икони от Родопите 16-19 в." гостува и в Културен център Деведжи хан в Одрин в рамките на проекта „Музеите по поречието на река Арда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай