Реквиемът на Верди звучи на Велики четвъртък

Ценителите на класиката се събират в Софийската опера

Реквиемът на Верди звучи на Велики четвъртък | StandartNews.com

В Софийската опера на 25 април ще бъде представен „Реквием“ от Джузепе Верди, който отдавна се очаква от ценителите на великата класика. Заупокойната меса е изпълнена за пръв път на 22 май 1874 година и само три дни по-късно е първата творба от този жанр, изпълнена на оперна сцена и то в „Ла скала“ в Милано. Верди използва драматични контрасти, за да изрази силните емоции, породени от текста по начина, по който го прави и в оперите си. Смразяващото Dies irae, което представя традиционния цикъл на латинския погребален ритуал, се повтaря през цялото време. Макар звукът на тромпетите да напомня за съд в Tuba mirum и подтискащата атмосфера на Rex tremendae да създават чувство за недостойност пред Великия цар в известното тенорово соло – Ingemisco, проблясва надежда за грешника, който моли Господ за прошка.

Сложната фуга от осем части за двоен хор Sanctus започва с фанфари, за да обяви него – „който идва в името Господне“. Накрая в Libera me сопранът простенва, молейки се: „Спаси ме, Боже, от вечна смърт“. Oтчаяната молба Верди оставя без отговор.

След смъртта на Росини на няколко композитора е възложено на напишат Реквием. По това време на певиците не е разрешено да участват в ритуалите на католическата църква. Въпреки това Верди е категоричен в желанието си да включи женски гласове в своята партитура. В писмо композиторът пише: „Ако бях в добри отношения със Светия Отец - Папа Пий IX - щях да го помоля да разреши - било то само по този единствен повод - жени да участват в изпълнението на тази музика.“ Когато Верди започва работа по своя Реквием,  двама от солистите са сопрани и в хора са включени женски гласове.

След премиерата Реквиемът е бил критикуван заради близостта си с оперния жанр, въпреки религиозната тематика, по която е писан. Критиците са били раздвоени между възхвала и порицаване по повод желанието на Верди да разчупи стандартните композиционни правила за музикален ефект. Времето доказва, че именно тази особеност е причината за огромния успех на творбата. Сюблимният характер и разтърсващите мелодии на Реквием вълнуват най-съкровените чувства и преживявания на човешката душа.

На 25 април в Софийската опера излизат няколко забележителни изпълнители. Витория Иео /сопран/ триумфира в  „Реквием“ от Верди с Чикагската филхармония под диригентството на Рикардо Мути. Когато за първи път чува този шедьовър е само на 8:  „Струваше ми се,  че гласовете идват от небето заедно със светлината, че ангелите пеят за мен“. Иео е певица с ненадмината харизма и забележителна красота на гласа. Надя Кръстева /мецосопран/ предизвиква фурор на сцените на Виенската и Мюнхенската опера, Театро „Колон“, Метрополитън опера, Болшой театър, в Сан Франциско и Чикаго. Българката е от най-успешните и обичани от публиката мецосопрани на съвремието. Франческо Аниле /тенор/ има  200 роли, изиграни в над 1000 театъра в цял свят. Критиката го описва като „певеца  със звездна магия в гласа“. Партиите му във Вердиеви творби са короната в успешната му кариера. Рикардо Дзанелато /бас/ в „Реквием“ от Верди покорява пресата: „Мек, но приковаващ сетивата глас… Интерпретация с усещане за лекота… Перфектно изработени динамики и легати в блестящ контраст с драматично-интензивните акценти“.

Диригент е Павел Клиничев от Болшой театър, който гостува в Софийската опера специално за изпълнение на сюблимната творба на Джузепе Верди. Диригент на хора е Виолета Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай