Рашидов замина за Париж за откриването на изложбата в Лувъра

Рашидов замина за Париж за откриването на изложбата в Лувъра  | StandartNews.com

Министърът на културата Вежди Рашидов замина днес за Франция за официалното откриване в Лувъра на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България", в която със свои експонати участват 17 български музея.

Изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България" се открива на 14 април в Лувъра, и е най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 година, информират още от пресцентъра на културното министерство. Тя се провежда под патронажа на Бойко Борисов, министър – председател на Република България.

На първата церемония по откриването на изложбата в Лувъра на 14 април 2015 г. ще присъстват членовете на правителствените делегации на двете страни, Вежди Рашидов - министър на културата на Република България, и Фльор Пелерен, министър на културата и комуникациите на Република Франция. Сред почетните гости, поканени на откриването на експозицията, са и Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан.

Експозицията е разположена в четири зали в крило „Ришельо" в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г.

По време на посещението си в Париж Рашидов ще се срещне и проведе разговори с министъра на културата и комуникациите на Франция Фльор Пелерен. Българският министър на културата ще присъства и на концерта на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният" в катедралата Нотр Дам, по време на който певците от този прочут наш мъжки хор ще представят несравнимото ни богатство от старинни православни песнопения. Министър Рашидов ще участва и в откриването на изложбата „Тридесет и трима. Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници", която ще бъде наредена в галерията на Българския културен институт в Париж.

Както е известно, подготовката на мащабната и изключително представителна експозиция с културното наследство на траките започна през 2012 г. благодарение на усилията на министър Рашидов, който сключи петгодишно споразумение с Музея „Лувър" за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

На 15 април 2015 г. /сряда/ ще се проведе и второ, специално откриване на изложбата, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили свои експонати за участие в изложбата и спонсорите, които дадоха своята подкрепа за консервация и реставрация на движимите културни ценности, съпътстващата рекламна кампания на културното наследство на страната ни и за предстоящото гостуване на две изложби от Лувъра в Пловдив и София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай