Пускат филм за топ полицая Никола Гешев

Премиера на документалния филм за топ полицая Никола Гешев ще се състои на 26 февруари, вторник, от 18.00 ч. в Дома на киното в София на ул. „Екзарх Йосиф“ 37...

Пускат филм за топ полицая Никола Гешев | StandartNews.com

Премиера на документалния филм за топ полицая Никола Гешев ще се състои на 26 февруари, вторник, от 18.00 ч. в Дома на киното в София на ул. „Екзарх Йосиф“ 37. 

Лентата, озаглавена „Гешев“, е реализирана от Пи Арт Индъстри и Одеска киностудия, с подкрепата на Национален филмов център.

Филмът е посветен на живота и дейността на Никола Гешев, началник на отделение „А“ в Дирекция на полицията, отговорно за борба с нелегалната в периода 1941-1944 година Българска Комунистическа партия.

Имал ли е връзка висшият полицай на най-високи нива с дейци на компартията и семейството на Борис Трети? Коя е била голямата му любов? Безпардонен или състрадателен е бил Гешев в разпитите със заловените? Отговорите на тези въпроси във филма търсят акад. Георги Марков, д-р Владимир Станев, Петя Минкова, правнучката на брата на полицая – Анна Гешева.

Режисьорът Васил Барков е и автор на игрални възстановки, сътворени от професионални актьори на фона на безценни кадри, собственост на Одеска киностудия.

В ролята на Никола Гешев е актьорът и продуцент на филма Пенко Русев.

Сценарий: Марин Дамянов, Оператор: Красимир Андонов. Музика: Калин Николов.

Консултанти: проф. Дочо Боджаков, доц. Любомир Христов, Костадин Бонев.

„Във филма Гешев е разкрит в неговата пълнота и дълбочина като човек и професионалист, с неговите качества и привички – да се вози до работното си място в трамвай и без охрана, да не търпи вмешателство в делата си и да не се обвързва политически през всичките 19 години, в които работи в Дирекция на полицията“, пише културологът Борислав Гърдев.

Предизвикателството на творческия екип е: „Те се страхуваха от Гешев! Те сънуваха Гешев! Те се криеха от Гешев! Те победиха!“

Ще влязат ли зрителите в спор с авторите на филма? Ще се появят ли нови версии, свързани със смъртта на топ полицая? Ще го оневини ли времето?

Думата последен ще има зрителят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай