Първи графити фестивал у нас

В рамките на събитието 8 графити хусожници преобразяват подлез в София

Първи графити фестивал у нас | StandartNews.com

Български улични артисти преобразяват подлеза, свързващ метрото с Централната автогара в София. Инициативата е част от графити фестивала „Graff Express“, който се провежда за първи път у нас, предаде репортер на БГНЕС.

„Облагородяваме подлеза чрез улично изкуство и графити. Осем артисти са намесени в преобразяването и това са Arsek & Erase, Mouse, Glow, JahOne, Sten, Epik и Kotk“, обяснява Йоан Ценков, който е един от художниците и представител на Фондация „Вижънъри“, организатор на събитието.

Ценков добавя, че 12 000 лв. струва превръщането на 300 кв. м от подлеза в едно по-приветливо място и това се случва с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ на Столичната община.

„Посланието и темата като цяло на фестивала е толерантността между хората, толерантността в общуването. Това се показва чрез осемте различни художници. Всеки един от тях има свой стил и е различен, но са заедно, на една стена и съчетават своите рисунки по определен начин“, подчертава той и добавя, че най-добрите графити артисти от различни краища на България ще имат за задача да претворят идеите си в обща концептуална творба, отразяваща спецификата на мястото, а именно: Централната софийска гара като кръстопът на хора и съдби и София като гостоприемен мултикултурен град с хилядолетна история, едновременно дом и туристическа дестинация.

Творческият проект ще бъде завършен на 13 август и представен в онлайн тур, в който някои от самите художници ще разкажат повече за произведенията си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай