Проф. Джурова и Стефан Стоянов с тур в "Контраст"

Изкуствовед № 1 и международният куратор анализираха творбите на Роберт Баръмов в столичната галерия

Проф. Джурова и Стефан Стоянов с тур в "Контраст" | StandartNews.com

Професор Аксиния Джурова и международният куратор Стефан Стоянов направиха нарочен дневен тур из столични галерии. Те акцентираха върху творбите на Роберт Баръмов, който представя в „Контраст“ зрелищната експозиция „Миграции в студиото на артиста“ или „Кутията – изход“. Лабиринтът на метафорите, оригиналният стил и космополитните послания бяха високо оценени от двамата експерти.      

„Изложбата е една част от пъзела какво се случва по време на пандемията с хората на изкуството. На преден план се налагат въпросите, които вълнуват художника: Ще бъде ли бъдещият свят по-удобно място за обитаване? Как ще излезем от матрицата на страха – дали като останем в собствената си самотна Кутия, своеобразна лудница, която не те напуска и по време на сън? Ще има ли в този нов свят място за личния избор? Къде се загуби „свободната воля“ и ролята на персоналната ни активност за промени на външното пространство, за налагане на по-добри правила в социалната сфера и останалите в живота?

Виртуозен рисуващ с богата метафорична образност, фантазност и експресивна осмисленост на вълнуващите го проблеми, Роберт Баръмов прави личен прочит на времето и като опитен професионалист, наясно с вакуума в духовната и социалната сфера, предлага отговори в стил фентъзи с елементи на гротеска, не затваряйки възможните алтернативи. Така той въвлича зрителите да поемат своята отговорност, търсейки взаимно пътеки за излизане от Кутията на страха. В този случай на помощ идва изкуството, което винаги е оцелявало след изпитанията, както и човекът“, коментира Аксиния Джурова. Тя и Стефан Стоянов, който работи с художници, меценати, колекционери, шейхове в Европа, САЩ, Близкия изток и Азия, направиха личната си класация  между разноформатните рисунки, графиките и живописта.

„Винаги съм искал да бъда свободен и изкуството ми дава тази свобода. Разбира се, пълната свобода е абстрактно понятие“, споделя Роберт Баръмов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай