Продадоха картина на Ботичели за $92 млн.

Цената е най-високата от почти две години за произведение на изкуството, предложено на търг

Продадоха картина на Ботичели за $92 млн. | StandartNews.com

Картина на италианския ренесансов художник Сандро Ботичели беше продадена за 92,2 милиона долара на търг на "Сотбис", съобщи АФП. Цената е най-високата от почти две години за произведение на изкуството, предложено на търг. 

През май 2019-а картината "Купи сено" на Клод Моне беше продадена за 110 милиона долара на търг на "Сотбис" в Ню Йорк. Тя е и приблизително девет пъти по-голяма от предишния рекорд за флорентинския майстор, поставен през 2013-а с "Мадоната и Младенеца с младия Йоан Кръстител". Тя беше продадена за 10,4 милиона долара.

Картината на Ботичели е озаглавена "Млад мъж, който държи медальон". На нея е изобразен младеж с женствени черти и дълги коси. Въпреки че тя е на повече от 500 години, е запазена в отлично състояние. Творбата не е датирана и вероятно е сътворена в края на 1470-те и началото на 1480-те години от Сандро Ботичели /1445-1510/, чието истинско име е Алесандро Мариано Филипепи. Това е най-плодотворният период на художника, когато е поканен от папата в Рим за изографисването на Сикстинската капела. Тогава Ботичели сътворява и двата си най-известни шедьовъра - "Раждането на Венера" и "Пролет".

Картината беше продадена от наследниците на нюйоркския магнат Шелдън Солоу, който я е купил за 810 000 британски лири (около 1,3 милиона долара) през 1982-а. Тя е излагана многократно в музеи по цял свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай