Признание: "Златен лъв" за Джейми Лий Къртис

Холивудската актриса ще получи наградата за цялостно творчество на кинофорума във Венеция

Признание: "Златен лъв" за Джейми Лий Къртис | StandartNews.com

Холивудската актриса Джейми Лий Къртис ще получи награда "Златен лъв" за цялостно творчество на 78-мото издание на международния кинофестивал във Венеция, който ще се проведе през септември, обявиха организаторите, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.

По време на фестивала, насрочен за 1-11 септември, ще бъде излъчен последният филм с участието на Къртис - "Хелоуин убива". Прожекцията ще е извън конкурсната програма. Неговата световна премиера ще бъде през октомври.

Филмът е поредно продължение на хоръра "Хелоуин" на режисьора Джон Карпентър от 1978 г., с който Джейми Лий Къртис дебютира в киното. В него тя е в ролята на детегледачката Лоури Строуд, която се изправя срещу серийния убиец Майкъл Майърс.

Сред хитовите заглавия с участието на актрисата са "Риба, наречена Уанда" и "Истински лъжи".

В специално изявление Къртис (62 г.) заяви, че не може да повярва, че толкова дълго време е в киното, че е заслужила награда за цялостно творчество. Тя сподели, че за нея е чест да получи отличието в момент, когато излиза продължение на първия й филм.

Директорът на фестивала Алберто Барбера каза, че кариерата на Къртис, която продължава четири десетилетия, написването на детска книга и ангажираността й с благотворителни каузи, я поставят в "онази малка група от холивудски актьори, които най-добре отразяват качествата, които са душата на глобалната филмовата индустрия и нейното наследство".

Сред отличените със "Златен лъв" за цялостно творчество са Тилда Суинтън, Педро Алмодовар и Ванеса Редгрейв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай