Примата Соня Йончева с нов триумф! Стана Музикант на годината

Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория „Млад музикант на годината“

Примата Соня Йончева с нов триумф! Стана Музикант на годината | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия, архив

Оперната ни прима Соня Йончева е новият носител на приза „Музикант на годината“. Тя спечели вота на публиката в националната анкета, организирана от предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР.

Призовете бяха връчени в петък вечерта, в първо студио на БНР, на церемония под патронажа на Министерството на културата.

Името на световноизвестното сопрано беше обявено от Елиянка Михайлова от културното ведомство Примата беше възпрепятствана да дойде лично в София за церемонията и реагира на признанието с видеообръщение, в което благодари на слушателите за голямата чест и гласуваното доверие.

„Приемам тази награда като висока оценка и сериозна отговорност, защото е наш дълг, като обществени личности да бъдем пример и вдъхновение за бъдещите поколения. За да имат те потребност от изкуство и да търсят необятните възможности, които то разкрива. БНР е неизменна част от тази кауза години наред. Гласът от ефира на БНР да е винаги на честотите на културата“, каза Соня Йончева.

Близо седем хиляди реални гласа бяха подадени в 33-ото издание на „Музикант на годината“ (2023). Слушателите избраха своите фаворити в пет категории сред финалистите, определени от професионално жури, според новия регламент на допитването.

Детският хор на БНР спечели приза в категория „Ансамбъл на годината 2023“. Димитър Димитров, член на УС на БНР, връчи наградата на маестра Венеция Караманова, която благодари на БНР, че разпространява българската музика и хорово изкуство.

„В света на музиката“ на Плевенската филхармония получи наградата „Музикален проект на годината“. Зефира Вълкова връчи приза на Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтиядов и Любомир Дяковски.

Милена Добрева бе обявена за „Музикален педагог на годината“ – за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и член на обществения съвет на БНР.

Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория „Млад музикант на годината“. Наградата беше връчена от Стоян Караиванов („Музикант на годината“, 2022).

Цигуларката Олга Дойкова, десетокласничка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, стана осмият лауреат на наградата „Олга Камбурова“ – в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването „Алегро виваче“. Наградата беше връчена от Веско Ешкенази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай