Превъплащенията на Антоанет Тончева

Творбите на Тончева отново залагат на иновативния и философски изказ 

Превъплащенията на Антоанет Тончева | StandartNews.com

* Творбите на Тончева отново залагат на иновативния и философски изказ 

След запомнящото се представяне в международното изложение в Лувъра преди 2 години Антоанет Тончева ще зарадва любителите на абстрактното й изкуство с изложба в галерията-музей, носеща името на Владимир Димитров-Майстора. Откриването в Кюстендил ще бъде на 13 юни, а творбите на Тончева ще могат да се видят там до 5 юли. 

"Изглежда съдбата щастливо ме срещна с изтъкнати хора на изкуството от всепризнатите белгийска и френска школи, с които работя.
Да бъда автентична и разпознаваема, това те ми внушаваха с финес и непретенциозност", казва Антоанет. 
Живописта й е също така пъстра и вълнуваща, както на Майстора, но тя се движи в ХХI век на дигиталните технологии и социалните мрежи. Авторката работи и в областта на дизайна, мултимедията и киното.
Може би тук е и пресечната точка с Майстора,  отрязаващ  красотата на природата и българката, и каузата на Тончева в защита на природата и планетата. 


Късометражните й филми "Другия поглед", "Sand and Dreams", "Touch of Nature" и "Париж и Изкуството" имат  сюреалистичен аспект  в типичния за Антоанет  иновативен и философски изказ. Според Тончева те  са създадени като  алтернатива за  обръщане и връщане към Природата. 
Експерименталното й кино беше представено на   международни филмови фестивали в Белгия и Франция.
Тончева показва различен спектър на интереси от виждания за социалните мрежи и общуване, където в щума и многообразието от реклами, медии, информация, лайкове, мъчно се чува гласът на личността. Все пак в тази сложна виртулна среда тя споделя  авторското й  послание: "Светлината не може да бъде обрамчена". 


В галерията на Майстора Тончева ще покаже за първи път картини, които са участвали в изложения В Ню Йорк и са получили ласкави рецензии в Wall Street Inernational.
Закачка към публиката са портретите на големите тенисисти Новак Джокович и Рафаел Надал, които и в момента доминират по световните кортове. 
"Впечатлена съм от тях не само като уникални спортисти, но и заради изключителните им шампионски характери", казва Антоанет.

Тя получила особено бурни отзиви за творбата с лика на Ноле. "Новак Джокович заслужава  и достойно е обезсмъртен  във вашата картина, като супер шампион  и личност", написали й почитатели на сърбина.

Тончева отдавна е сред доказаните имена в областта на абстрактното изкуство. Зад гърба си има многобройни международни участия, а нейни творби са били представени в Музея на модерното Изкуство (МоМа) в Ню Йорк, Кралската академия по изкуствата в Брюксел и в парижкия Лувър.

Затова и предстоящата изложба в галерията на Майстора е уникален шанс за всички ценители да се докоснат до един от най-интересните родни творци. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай