Предложения за лого на Националната галерия - до 7 септември

Предложения за лого на Националната галерия - до 7 септември | StandartNews.com

Срокът за подаване на предложенията за участие в обявения конкурс за лого на Националната галерия в София е до 17:00 часа на 7 септември 2015 г., съобщиха от ръководството на галерията.

Възложител на конкурса е Националната ни галерия, която е най-големият художествен музей в България, притежаващ богата колекция от над 42 000 творби. Основната дейност на музея е събирането, изучаването, опазването и представянето на движими културни ценности и произведения на съвременното българско и чуждестранно изобразително изкуство.

Предмет на конкурса е разработване на лого, с което да бъде популяризирана Националната галерия като най-големият художествен музей в България. Право на участие в конкурса имат български физически лица – индивидуално или в колектив. Те следва да притежават минимум бакалавърска степен от висше художествено учебно заведение. Пълната конкурсна програма и конкретните технически изисквания към изпращаните проектни предложения, които трябва да са авторски, са качени на сайта на Националната ни галерия: http://www.nationalartgallerybg.org/index.php?l=71&id=385

Към документите за участие в конкурса се прилагат и заверено за вярност копие/копия от диплома, удостоверение или друг документ, доказващ, че лицето/лицата са придобили минимум бакалавърска степен от висше художествено учебно заведение. Необходимо е да се подаде и подписана декларация или декларации от всеки от членовете на авторски колектив за съгласие с регламента на конкурса и за преотстъпване на авторско право, в случай на премиране на конкурсното предложение. Участниците в конкурса подписват и декларация, че представеното от тях произведение е създадено специално за използването му за лого на Националната галерия и е следствие на оригинален творчески замисъл, като не са използвани чужди произведения по начин, който би могъл да превърне изпратеното произведение в плагиатска творба или копие на чужд труд. Съгласно регламента на конкурса за лого, класирането на конкурсните проекти ще се извършва от жури, включващо представители на Националната галерия и СБХ. Критериите за оценка са доколко проектите за лого съответстват на изискванията на Възложителя, дали са с ясна концепция, доколко е налице и оригиналност на идеята, като не на последно място ще се оценява и естетическата стойност на проектите.

Награда се присъжда на класираните на първо, второ и трето място в конкурса. Списъкът с финалистите ще се публикува на страницата на Националната ни галерия http://www.nationalartgallerybg.org/ най-късно 5 дни след журирането.

Авторското право върху продукта на премираните участници се прехвърля за ползване на ръководството на Националната галерия. Журито си запазва правото да не класира предложение за някоя от обявените награди.

Наградният фонд на конкурса предвижда следните поощрения:

- Първа награда: 1000 лв.
- Втора награда: 400 лв.
- Трета награда: 300 лв.

Очаква се на 15 септември 2015 г. от Националната галерия да обявят официалните резултати от конкурса за лого на най-големия художествен музей в България.

Институцията Национална галерия, която е и най-големият музеен комплекс у нас, обединява в своята структура както новооткритата галерия "Квадрат 500" зад храма "Св. Александър Невски", така и следните филиали:

- Филиал „Двореца"
- Филиал „Крипта на Храм-паметник „Св. Александър Невски"
- Филиал „Социалистическо изкуство"
- Филиал за съвременно изкуство „Софийски арсенал"
- Къщи - музеи „Вера Недкова", „Никола Танев", „Иван Лазаров".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай