Правим с Румъния обща платформа за Чудесата на Балканите

Министър Найден Тодоров на работна среща с колежката си Ралука Туркан

Правим с Румъния обща платформа за Чудесата на Балканите | StandartNews.com

Задълбочаване на партньорството между министерствата на културата на България и на Румъния обсъдиха днес в Букурещ министрите Найден Тодоров и Ралука Туркан.  

Според Тодоров културните институти на България и Румъния си партнират прекрасно на ниво директори, но двете министерства биха могли да издигнат доброто си партньорство на още по-високо ниво. По думите на министър Тодоров е добре да се засили и комуникацията на Балканите – между Източните и Западните Балкани, защото страните ни имат с какво да се гордеят – имаме много ценно културно и историческо наследство, което заедно и още по-активно трябва да представяме пред света, каза министър Тодоров.

В тази връзка министрите Тодоров и Туркан обсъдиха възможността за създаването на обща дигитална платформа, в която да промотираме културното наследство и събитията в областта на културата в страните на Балканския регион.

Двамата министри се обединиха и около тезата, че културата е един от редицата здрави мостове между България и Румъния, който ежедневно дoпринася за развитието на добросъседските ни отношения и за обмена на творци. В срещата от българска страна участваха още посланикът на България в Румъния Радко Влайков и Славка Бозукова, председател на Общество "Културно наследство" - българският представител на най-голямата и най-влиятелна европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра.

В рамките на краткото си работно посещение в Румъния министър Найден Тодоров разговаря и с генералния секретар на организацията „Европа Ностра, г-жа Снешка Михайлович, с която обсъдиха някои предизвикателства пред опазването на културното наследство в страната ни. Министър Тодоров отправи покана към г-жа Михайлович да посети България, за да се запознае на място с уникалното ни историческо и културно наследство, както и с паметниците, вписани в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Във вчерашния ден министър Тодоров откри две изложби за чудесата на България в посолството ни в Букурещ - „Бранд България – страна на чудесата“ и „България от птичи поглед“. Събитието съпътства Срещата на върха на Europa Nostra в Букурещ, която се провежда от 6 до 8 октомври под патронажа на президента на Румъния Клаус Йоханис.

Вечерта министър Тодоров бе и сред специалните гости на „Оскарите за културно наследство“ – годишните награди на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра в Букурещ. 

Хиляди гости се събраха в румънския „Атенеум“ – най-престижната концертна зала в Букурещ, която от 2007 година е в списъка на европейското културно наследство като основен културен паметник на румънската нация.

Участието на страната ни на Срещата на върха на Europa Nostra e и част от мащабната подготовка на България за предстоящата 47-ма сесия на Комитета за световно културно наследство на ЮНЕСКО, на която ще бъдем домакини през юли 2025.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай