Поп звезди коментират дигитално ЕГН

Любо Киров, Рафаел Пашамов и група P.I.F. разказват какви са ползите от „дигиталния паспорт“ на песента

Поп звезди коментират дигитално ЕГН | StandartNews.com

Родните изпълнители вече могат да регистрират ISRC код – „дигиталното ЕГН“ на всяка песен и музикален клип. Доставчик на уникалните международни кодове за страната ни е Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП). В ситуация на пандемия, в която ръста на стрийминга бе единствената добра новина за музикалната индустрия, ISRC кодът става бизнес инструмент от първа необходимост. Без него артистът не може да качи репертоара си в дигиталните платформи, а когато е лишен от сцена и жив контакт с публиката стриймингът става един от основните източници на приход.

Какво е ISRC? Това е международен стандартен код, чрез който всеки аудио или видео запис „живее“ и бива идентифициран в дигиталните платформи като Spotify, Tidal, Apple Music и YouTube, а също така при използване от телевизии, радиостанции и техните онлайн версии. „Новият статут на БАМП като Национална ISRC агенция е стратегическа стъпка напред за цялата музикална гилдия в България. Освен свидетелство за доверието на световния музикален бизнес към нашето сдружение, той е средство за бърза и ефективна дигитализация на българския музикален каталог. Новият механизъм за издаване на тези кодове цели да подреди отчасти хаотичното кодиране на български записи до момента, да идентифицира всеки продуцент и да създаде яснота кой трябва да получи приходите от ползването на определена музика“, отбелязва изпълнителният директор на БАМП Ина Килева. „Регистрацията на ISRC е инвестиция във вашето бъдеще“, допълва тя.

Сред музикантите, възползвали се от услугите на БАМП за получаване на ISRC кодовете, са Любо Киров, група P.I.F., Дони и Нети, Маргарита Хранова, Рут Колева, Поли Генова и много други самопродуциращи се български изпълнители от най-различни музикални жанрове. Общото мнение е, че е лесно като шопинг в интернет.  „Регистрацията става с няколко клика и е напълно безплатна.“, казва Любо Киров. „Да регистрираш ISRC код значи да имаш пълен контрол над репертоара си и начина, по който той се използва в интернет. През последните четири месеца светът се парализира от пандемията и музикалната индустрия е сред най-потърпевшите. Когато концертния живот се качи на трупчета и нямаш възможност да работиш по обичайния начин, ISRC кодът е сред малкото полезни ходове за нас, самопродуциращите се артисти. Хората си останаха вкъщи и скочи онлайн потреблението на музика, започнаха да се случват и стрийминг концерти, което беше и една от малкото добри новини за гилдията въобще. В един такъв период ISRC увеличава шансовете за приход на всеки, който се занимава с музика и като продуцент“, категоричен е той. 

Финалистът от „Гласът на България“ Рафаел Пашамов е част от лейбъла на Графа „Монте мюзик“, но е продуцент на първата си песен „Отразен“. Регистрира ISRC в БАМП със скоростта на светлината и без лавина от бюрократщина. „Всеки творец със статут на продуцент, който цени труда си, трябва да притежава този универсален код за регистриране на продукцията си. Препоръчвам го на много от познатите ми, които са се захванали с музика. Накратко, ISRC кодът е международният стандартен код за идентификация на звукозаписи и музикално видео. Благодарение на този код песента ви може да бъде идентифицирана в различни платформи от цял свят. Вярвам, че всеки продуцент би желал да знае повече за разпространението на творчеството си, както и повече за ротациите и използването на звукозаписите или музикалните видеа“, казва Пашамов.  

Защо е важно да се регистрира ISRC и сложно ли е? На повечето музиканти на прима виста сигурно им звучи като покана за вадене на зъб. Фронтменът на P.I.F. Димо Стоянов отговаря с усмивка: „Ако да инвестираш в бъдещето ти носи дискомфорт като при ваденето на зъб, значи може и така да се каже. С този ISRC код контролираш използването на всеки запис. Чрез стрийминг платформите музиката на артиста получава шанс да стигне до куп територии извън България. Това значи потенциален допълнителен приход. Представете си, че се наложи да минем през втори сценарий с карантината. При липса на сцена и жив контакт с публиката всичко пак ще се върне към дигиталното и е добре да управляваме адекватно музиката си там.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай