„По света и у нас“ празнува 60

Обществената телевизия и до днес остава символ за достоверност и обективна журналистика

„По света и у нас“ празнува 60 | StandartNews.com

Никола Филипов

Първата емисия новини в българския ефир е излъчена от БНТ преди точно шест десетилетия. От тогава до днес, обществената телевизия остава символ за достоверност и обективна журналистика. В нея са се изградили едни от най-известните и уважавани имена в телевизионния ефир.

От 7 ноември 1959-а всеки ден българските граждани могат да се информират за най-важните новини, излъчвани в кратки 5-минутни емисии по обществената телевизия. Няколко месеца по-късно, на 20 юли 1960-а, е излъчена първата емисия новини „По света и у нас“ в родния телевизионен ефир. В годините водещите на новините по БНТ са тези, от които зрителите пред малкия екран научават какво се случва в страната и извън нея. Те се превръщат в звезди на своето време, модели на възхищение, подражание и символ на Българска национална телевизия.

В началото новинарските емисии се подготвят от дежурни екипи, а един говорител чете информацията в часа на излъчване на централна емисия на „По света и у нас“, която остава непроменена и до днес. Първият говорител е Никола Филипов. От 1972-а са избрани четири жени и четирима мъже, които единствено четат новините от легендарното „Студио 6“ на БНТ, което съществува и до днес. В началото на 90-те години, с демократичните промени, водещи на централните емисии „По света и у нас“ стават журналисти. Формират се два екипа с водещи от Нери Терзиева и Асен Агов, Емилия Иванова и Райчо Райков.

Днес, новинарските емисии се подготвят в нюзрума на телевизията. На мястото, от което поколения българи са научавали важната информация в централна емисия новини „По света и у нас“, днес стоят  Марина Матева и Даниел Михайлов, както и Филипа Иванова и Спас Кьосев. В останалите емисии най-важното съобщават журналистите Надя Обретенова, Поли Златарева, Нора Арсова, Илина Бисерова, Румен Йовчев и Юлия Наева.

През годините, новините на БНТ се утвърждават като достоверен източник на проверена информация. Това се потвърждава и от доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета в Оксфорд от 2020-а, който поставя БНТ на първо място по обществено доверие сред телевизиите в България.

„В годините, през които съм в БНТ, съм срещал много хора. Но има едно нещо, което притежава всеки един колега от екипа на новините, без значение от кое поколение е. И това е, че всеки един журналист тук харесва професията си и е човек на честта“, споделя Даниел Чипев, главен продуцент „Новини“.

Юбилеят на първата новинарска емисия в България протича под мотото „60 години „По света и у нас“ – 60 години споделяме важното“. През целия месец юли, обществената телевизия представя кратки спомени на новинари през годините, превърнали се в едни от най-запомнящите се истории. През шестте десетилетия, благодарение на репортерите на „По света и у нас“, до родните зрители са стигнали исторически за страната и света събития като полета на първия български космонавт – Георги Иванов; покоряването на Еверест от Христо Проданов; падането на режима на Тодор Живков и последвалите демократични процеси; влизането в НАТО и в Европейския съюз, спортните и културни успехи на редица български личности.

Новинарските истории можете да видите тук.

Ето и информация за водещите на „По света и у нас“ днес:

Марина Матева

Завършва българска филология и журналистика в Софийски университет „Климент Охридски“.  Влюбва се в професията си още като студентка, докато е на стаж в новините на БНТ, тогава още разделени на Канал 1 и Ефир 2. От 2006-а е част от екипа на новините. Определя телевизията като втори дом, в който посреща делници и празници.

Филипа Иванова

Завършва журналистика в Софийски университет „Климент Охридски“ и е в екипа от 2010-а. Започва като репортер, а впоследствие е сценарист, редактор и водещ на предаването „Здраве“, по-късно преименувано на „Денят отблизо“. През 2013-а се включва в новините на БНТ 2 като вътрешен и международен редактор, след около година вече е продуцент за новинарското съдържание и водещ на новинарските емисии на БНТ 2. От 2018-а е водеща на централна емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1. За нея обществената телевизия е символ на професионализъм, обективност и отговорност.

Даниел Михайлов

Роден е в Стара Загора. Дълги години работи в радиото като водещ и програмен директор. През 2014-а се присъединява към сутрешния блок на БНТ „Денят започва“, а от 2016 е в екипа на „По света и у нас“ като водещ на централната емисия новини. „За мен БНТ е институция, гаранция за достоверна информация, архив, място, което държи на високите стандарти в професията“, споделя той.

Спас Кьосев

През 2004-а се явява на обявен конкурс за водещ на „По света и у нас“ в БНТ и от тогава вече 15 години е в централна емисия новини. Бил е на стаж в CNN. Седем години е бил част и от публицистичното ток-шоу „БНТ такси“, за което има над 600 предавания и с което печели специална награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“. През 2012-а получава престижната международна награда на Асоциацията на Европейските телевизии - СИРКОМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай