Пловдив аплодира Райна Кабаиванска

Великата дива на операта гостува под тепетета за спектакъл на свои ученици в Античния театър

Пловдив аплодира Райна Кабаиванска | StandartNews.com

Райна Кабаиванска ще бъде най-специалният зрител в Античния театър на 4 септември. Тогава публиката в Пловдив ще аплодира спектакъла „Бътерфлай“, в който гостува Витория Йео – ученичка на великата дива и звезда на оперните сцени в Рим, Парма, Венеция, Генуа и Флоренция. В постановката на Нина Найденова участват още младите Ариана Манганело, Джузепе Инфантино и Даниел Ким, диригент е маестро Найден Тодоров. Вечерта е от програмата, посветена на 20-годишния юбилей на майсторския клас на световната българка. Доскоро по фейсбук канала Raina Kabaivanska School вървяха онлайн концерти и постановки с изпълнения на Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Прити Йенде, София Соловий, които са ученици на Кабаиванска. Досега диплома като възпитаници на Райна от НБУ са взели над 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Те приемат овации в най-престижните зали в Ню Йорк, Милано, Виена, Париж, Рим, Цюрих не само като духовни наследници на най-добрата Тоска на всички времена, но и като посланици на нейното творческо и житейско кредо: “Красотата е морал. Изкуството ни въздига и ни помага да надживяваме грозотата на материалното. Изкуството разказва надеждите, защото е критичната съвест на света. То трябва да бъде щедро и всеотдайно, да ни учи на нетърпимост. Артистът е длъжен смело да се бори за идеалите.“  Неслучайно Кабаиванска беше сред най-елитните гости за откриването на Летния фестивал в „Арена ди Верона“, който започна с „Реквием“ на Моцарт с Витория Йео, Соня Ганаси, Алекс Еспозито и Самир Пиргу. Преди да прозвучи гениалната музика, публиката почете с минута мълчание жертвите на Ковид 19.

Кабаиванска е сред най-обожаваните знаменитости в „Арена ди Верона“. В навечерието на своята 85-годишнина тя стана първата и единствена българка, удостоена с наградата „Мария Калас“ за принос към славата на прочутия класически бранд. Райна е разказвала, че когато преди години излиза в „Мадам Бътерфлай“ във Верона, по 20 хиляди души на вечер барабар с оркестъра стават на крака, за да я аплодират. Меломаните, останали без билети, са толкова много и толкова еуфорични, че директорката на Арената пуска още две представления. „Тогава, след финала, сред овациите, инстинктивно вдигнах ръка нагоре и усетих, че Мария е там, че е с мен – като лъч от небето“, признавала е Кабаиванска. А нейната естествена красота е не само жест на добра воля от майката природа, но е подмогната и от най-обикновените и масови козметични продукти, продавани в аптеките на съпруга й. Всъщност големият ключ към вечната младост на Райна е нейният работохолизъм. „Винаги имам задачи, нямам време да скучая“, споделя тя. Не се застоява пред огледалото, не интересува от диети, не ходи по лекари, не се вълнува от пенсионерски раздумки. Има достатъчно ангажименти покрай учениците в Модена, където живее от десетилетия. Някога, преди много години, кметът на прекрасния град, кани Кабаиванска, Лучано Павароти и Мирела Френи да преподават в местната консерватория. Сега Маестрата остана единствената. Всъщност тя винаги е била неповторима – дори когато позволява на студентите по време на лекция да си гледат телефоните или да пеят ария от френски и руски композитори, без да знаят и думичка от езиците на Чайковски и Бизе. Но тя е не само техен ментор, но и гуру в живота – учи ги как да говорят, как да се обличат, как да общуват, как да уважават, тъй като етиката е над всичко.

Кабаиванска винаги е в час и със социалната турболенция в международната арт гилдия. Не вярва, че колегата й Пласидо Доминго, когото някога тя води из европейските театри, във времето би си позволил сексуална агресия. Просто е убедена, че за тази „дейност“ са нужни двама. Самата Райна никога не е позволява някой да си помисли, че може да я атакува. Когато пристига от комунистическа България в Милано, неразумен карабинер се нахвърля върху нея посред нощ на улицата. Тя обаче му „зашива“ толкова мощен шамар, че онзи човек веднага се „измита“ от пътя й. 

Днес Кабаиванска е щастлива баба на 12-годишния Джовани/Иванчо и 5-годишната Чечилия. И винаги намира време за тях, тъй като все още изпитва угризения заради пропуснатите детски мигове на дъщеря си Франческа. „Кариерата ми винаги е била изключително динамична. За щастие, мъжът ми е много благороден и широко скроен и никога не е проявявал ревност“, споделяла е Райна с характерната си елегантно-иронична усмивка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай