Писателят Иво Андрич в пет любопитни факта

На днешния ден през 1892 г. е роден световният писател Иво Андрич

Писателят Иво Андрич в пет любопитни факта | StandartNews.com

Снимка: Lira.bg

На днешния ден през 1892 г. е роден световният писател Иво Андрич. Сред най-известните му творби са „Травнишка хроника“ и „Мостът на Дрина“. През живота си той написва и редица други романи и разкази. Ето няколко любопитни факта за него.

  • Иво Андрич е първият носител на Нобелова награда за литература от Балканите. Получава отличието през 1961 г.
  • За своята родна Босна Андрич казва: „Тук всеки, който не иска да мрази, винаги е бил чужденец и изрод. А понякога и мъченик“. Това е и основното послания на най-известната му творба – „Мостът на Дрина“.
  • Тя е вдъхновена от детството, което големият автор прекарва при чичо си и леля си във Вишеград, където се намира прословутият мост.
  • „Аз съм песимист, обърнат към живота“, казва писателят за себе си. Той умира през 1975 г. и с произведенията си се превръща в пророк на настъпилите доста по-късно конфликти в Босна и в Косово.
  • Иво Андрич е превъзходен разказвач, но много тежък за четене. Неговите творби са велики за онези, които не разчитат на първосигналните емоции и изживявания.

И накрая, Иво Андрич е авторът на прословутия израз: „Има три неща, които не могат да се скрият – казват турците, – любовта, кашлицата и сиромашията.“ Явно геният е прозрял това още по времето на световните войни, които той преживява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай