Пандемията осуети и фестивала в Таормина

Форумът трябваше да се проведе между 28 юни и 4 юли

Пандемията осуети и фестивала в Таормина | StandartNews.com

Таормина тази година няма да организира ежегодния си филмов фестивал заради пандемията от коронавирус, обявиха организаторите на един от най-старите кино фестивали в света.

„Решихме проявата да бъде отложена за по-късен етап през годината, а има вероятност директно да пренасочим фестивала за 2021 година“, сподели генералният директор на феста.

Форумът съществува от 1955-a и по традиция се провежда в крайбрежното градче Таормина, намиращо се на източния бряг на Сицилия, недалеч от вулкана Етна и някои от най-красивите гръцки и римски руини. Основните събития по време на феста се случват в Античния театър, който е на 2 300 години и разполага с 3000 места. Таормина е и мястото, където за първи са раздавани и италианските филмови награди „David di Donatello“ и „Nastri D’argento Awards“.

Фестивалът успява да оцелее през всичките тези 66 години и предлага многобройни филмови премиери в един от най-красивите открити театри на света. Тази година бяха предвидени седем гала премиери в Античния театър, а официалната селекция наброяваше около 90 филмови заглавия.

Почти няма велик актьор, продуцент или режисьор който през годините да не е стъпвал на сцената на Teatro Antico, от Кари Грант до Марлон Брандо, Чарлтън Хестън и Грегъри Пек, Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън. Всички те са били гости на фестивала, рамо до рамо с италианските звезди Марио Моничели, Алесандро Гасман, Алберто Сорди и Моника Вити.

През последните години в Таормина дойдоха Робърт Де Ниро, Оливър Стоун, Джесика Ланг, Майкъл Дъглас, Колин Фърт и Том Круз. През 2019-а в Таормина акостираха Никол Кидман, Октавия Спенсър, Ричард Драйфус, Андре Акиман и още куп звезди от филмовия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай