Панаирът на книгата във Франкфурт се открива утре

Най-голямото изложение на издателската индустрия започва на 16 октомври и ще продължи до 20-и

Панаирът на книгата във Франкфурт се открива утре | StandartNews.com

Утре започва най-големият книжен панаир в света, този във Франкфурт. Изложението на издателската индустрия започва на 16 октомври и ще продължи до 20-и този месец. Гостуваща страна тази година е Норвегия. За откриването на панаира пристигнаха престолонаследникът Хаакон и съпругата му Мете-Марит. Двамата предприеха дълго пътуване с „литературен влак“, който тръгна в понеделник от Берлин и след спирки в Дюселдорф и Кьолн днес пристигна във Франкфурт заедно с редица световноизвестни норвежки автори. Във влака норвежката принцеса покани и германски ученици, на които представи норвежката детска литература.

Началото на Франкфуртския панаир на книгата бе помрачено от литературен скандал. По традиция в навечерието му се връчва Годишната награда за немска литература. Тази година носител е босненецът Саша Станишевич, който влезе в остър спор с носителя на тазгодишната Нобелова награда за литература Петер Хандке. „Възхвалявам литература, която не е цинична, не е лъжлива и не оспорва интелигентността на читателя“ - с тези думи 41-годишният Саша Станишевич прие наградата за немска литература, която получи за автобиографичния си роман „Произход“. През 1992 г. роденият във Вишеград в Босна писател бяга от войната и се установява в Германия. Романът му разказва за разпадането на Югославия. „Колкото се радвам за моето отличие, толкова решението за тазгодишната Нобелова награда ме възмути“, заяви Станишевич във Франкфурт. „Възмутен съм, защото имах късмета да избягам от това, което Петер Хандке не описва в текстовете си. Това, че днес стоя пред вас, дължа на една реалност, която този човек игнорира“, добави той.

Освен с текстовете си австрийският писател със словенски корени Петер Хандке предизвика критики през 2006 г., когато държа реч на погребението на Слободан Милошевич. В редица интервюта Хандке признава, че тъгува по „приказната държава“ Югославия, и твърди, че западните медии умишлено представят режима на Милошевич за мракобесен.

България отново ще има свой щанд на Франкфуртския панаир на книгата, но ще представи само шест малки издателства. Националното ни представяне се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, със съдействието на Асоциация „Българска книга“ и Министерството на културата. Нежеланието си да се включат във форума издателите обясняват с късното обявяване на заявленията за участие – от 9 до 20 септември. В крайна сметка заглавия във Франкфурт ще представят само „Пан“, „Пух“, „Рибка“, „Дъбови листа“, „Геймтел“ и „Лист“. Освен липсата на време да се подготвят за престижния форум причина за липсата на много издателства там е и оскъпяването на едно подобно пътуване, когато е организирано в последния момент. Подобен сюжет се разиграва всяка година – не само заради късното обявяване, а и заради невзрачния вид на нашия щанд, който се губи край представянията на останалите участници и прави присъствието на българските издатели неефективно.

В България има около 1200 издателства, 129 от тях са членове на Асоциация „Българска книга“, които уточняват пред „Площад Славейков“, че (въпреки неучастието на повечето от членовете им физически на форума във Франкфурт) представят всички свои членове с техни книги на колективния щанд.

На всяка фирма от тези 129 беше предоставена равна възможност за участие с тяхна продукция. Освен това АБК произведе каталог на всички свои членове, който също ще бъде наличен във Франкфурт и представен на щанда“, ни пишат от асоциацията.

Франкфуртският панаир е насочен към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света. От тази година той вече ще е отворен за външни посетители през цялото време. Причина за промяната е ръстът на продажбите на книги на немския пазар през 2018-а, отбелязват от АБК.

На българския щанд са планирани и срещи със съвременни български автори – Елена Алексиева (16 октомври, 13 ч.), Галин Никифоров (17 октомври, 13 ч.), Захари Карабашлиев (17 октомври, 14 ч.) и Ина Вълчанова (18 октомври, 13 ч.). Ще бъдат представени изданията „Съвременна българска проза 2019. Десет книги от България” (16 октомври, 11,30 ч.) и „1943. Антология за деца” (19 октомври, 11 ч.). Сред българските събития във Франкфурт е и представяне на предстоящото издание на Софийски международен литературен фестивал (10 – 15 декември) от програмния му директор Тодора Радева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай