Шедьовър на Рембранд захвърлен в мазе

Картината събира прах от 40 години, след като била обявена за фалшива

Шедьовър на Рембранд захвърлен в мазе | StandartNews.com

Картина на Рембранд, обявена за фалшива преди 40 години и оставена в мазето на музей в Оксфорд, може да се окаже автентична, съобщи вестник "Индипендънт", предаде БТА. "Глава на брадат мъж" е дарена на Ашмолския музей през 1951-а, но е била оставена да събира прах, след като експерти отсъждат, че е имитация. Участниците в проект за изследване на творчеството на Рембранд през 1981-а преценяват, че тя е нарисувана дълго след смъртта на майстора.

Преди ретроспектива на Рембранд в музея, кураторът Ан Ван Камп решава картината да бъде изследвана отново: "Тя е в стила на Рембранд. Типични за него са тези етюди на глави на стари мъже, с отчаян, меланхоличен, замислен вид. Много е типична за работата на Рембранд в Лайден около 1630-а".

Дендрохронолог установява, че "Глава на брадат мъж" е нарисувана върху същото дърво като "Андромеда, прикована за скалите". Тя също е нарисувана от 1620-а до 1630-а. Музеят още не е категоричен, че Рембранд е нарисувал картината. Несъмнено е обаче, че тя е създадена в неговото ателие.

Картината е включена в изложбата "Младият Рембранд", затворена през март заради епидемията и отворена отново за посещения този месец. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай