Орнела Мути се завръща в София

Тя и Джанкарло Джанини идват за Фестивала на италианската култура

Орнела Мути се завръща в София | StandartNews.com

Чаровната Орнела Мути ще си припомни София през юни. Прочутата актриса, която през 90-те снима у нас криминална копродукция, за която камерите се завъртяха в Операта, идва за Фестивала на италианската култура.  Другата звезда в делегацията от Рим се очаква да бъде самият Джанкарло Джанини, който пък получи почетната „Златна липа“ на едноименния фестивал в Стара Загора и дори посади дръвче в Алеята на славата. 16-то издание на форума, който ще се проведе в столицата и из България през май и юни, съвпада с честването на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни и с 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи.

Събитията от афиша са повече от 20 - в София, Габрово, Пловдив, Варна, Стара Загора, Созопол и Русе, съобщи посланик Стефано Балди. Те ще бъдат от всички жанрове. Да Винчи ще бъде почетен с изложба в Националната библиотека под наслов „Благородният гений“, като откриването е на 25 юни. Националният археологически музей  ще покаже на 15 юни 21 оригинални мозайки от древния Рим.  В Пловдив на 30 юни откриват селекция на фотографии от Матера – другата европейска столица на културата през тази година.

От 17 до 21 юни в НДК се въртят  италиански филми, създадени през 2018-а и 2019-а,  информира  Марко Монтеки, президент на Италиано-българска търговска камара.  Форумът, организиран със съдействието на региона Пулия, обединява киното, гастрономията и туризма.  В София ще дойдат някои от режисьорите на лентите. В Дома на киното също ще има прожекции на 8 късометражни продукции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай