Оперни звезди в Античния

Оперни звезди в Античния  | StandartNews.com

Оперни звезди ще блестят до 20 юли в Пловдив, където в Античния театър ще се проведе традиционният Вердиев фестивал. 30-ото юбилейно издание е с нова платформа - "Opera оpen: продължението". За първи път под небето ще звучи Вагнер, обясни Нина Найденова, директор на операта. 200 години от рождението на Вагнер ще бъдат отбелязани с изпълненията на шведското сопрано Елизабет Стрид, звезда във Вагнеровия фестивал в Байрот. Тя излиза на 12 юли в "Полета на валкюрите" - най-доброто от "Пръстенът на нибелунгите" в съкратена версия.

Със специална програма под тепетата идва световният бас Паата Бурчуладзе, който посвещава участието си на 100 години от рождението на Борис Христов. Изключителният грузинец, провъзгласен за принц от Руската православна църква, пристига на 21 юни. В Античния театър ще изпълни знакови арии и ортодоксална музика от репертоара на Борис Христов. В Пловдив ще изгрее китайското сопрано Хуи Хе, която на 20 юни ще влезе в ролята на етиопската принцеса в "Аида", а неин партньор ще бъде Камен Чанев. Друг българин със световна слава, баритонът Владимир Стоянов, пристига специално от САЩ, за да участва в премиерата на "Дон Карлос" на 5 юли. "Арабеск" ще зарадва зрителите с "Кармин Бурана" на 17 юни. В програмата на Античния участва и балетът на софийската опера, който ще представи "Нощ в синьо" по Гершуин и Шопен на 24 юни.

За почитателите на операта от чужбина пловдивски турагенции са разработили музикални уикенд пакети. Билети за представленията продават на двете каси на площадите "Централен" и "Стефан Стамболов", както и пред входа на Античния театър и по интернет на eventim.bg. Цените са от 8 до 80 лева, като с първия билет всеки зрител получава талон за отстъпка от 30 до 50% за следващите представления. Домакин на музикалния празник е пловдивската опера, а музикален директор е маестро Иван Ангелов, гостуващ диригент на световни сцени. Като диригенти ще се представят и двама музикални директори - Диан Чобанов и Лучано ди Мартино. Във Фестивалния оркестър са музикантите на операта в Пловдив, които неотдавна бяха първите българи от 15 години насам, свирили в "Музикферайн" - златната зала на Виена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай