Нина Николина възкресява народната песен

Новият концерт-спектакъл “Традиции” е с премиера 29 септември в Бургас

Нина Николина възкресява народната песен | StandartNews.com

В продължение на години Нина Николина търси и интерпретира български народни песни. В репертоара й има известни произведения, като „Излел е Дельо хайдутин“ и някои по-малко известни, като “Наведа”, “Пладнина прейода“, „Пойде мома“. През 2017-а тя събира няколко прочути солистки от големите български ансамбли и създава с тях хора „Магическите гласове на България“, с които изнася концерти у нас и Европа при голям успех.

Новият документален концерт-спектакъл “Традиции” проследява историята на българската песен и различните й интерпретации през годините. Премиерата е на 29 септември в Летния театър на Културен център „Флора“, Бургас.

„За мен е голямо предизвикателство да намирам и изпълнявам стари български песни, да търся начини заедно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева да  направим тези песни познати и слушани от новите поколения българи. Спектакълът разкрива как през годините се променя българската песен“, споделя Нина Николина, която е ръководител, музикален продуцент и диригент на „Магическите гласове“.

В спектакъла звучат по нов начин автентични народни с акапелни изпълнения на „Излел е Дельо хайдутин”, „Седнало е Джоре“, „Бре Петрунко“, „Дилмано“, „ Полегнала е Тодора “, „Мори айда, айда“, „Вечеряй Радо“ и други, както и не токова известни двугласи и тригласи.

Концерт-спектакълът е пътешествие, в което зрителите стават съпричастни на историята, духа, културата и традициите на България. Той разказва за историята на българската песенна традиция – от древността до наши дни, панорама от най-доброто на женските гласове и звукоизвличане.

След успеха на „Магическите гласове“ пред европейския елит в Страсбург, Берлин и други, екипът реши да реализира нов - Документален концерт-спектакъл „Традиции“, предназначен за българската публика. Иновативен, достъпен и интересен за младите хора стил, екипът ще реализира видеопродукции от подготовката, репетициите и концертите, в които ще се сегментира историята на българския женски глас. Визуалното съдържание ще е от голяма полза, особено във връзка със засилващата се тенденция за онлайн обучение. Видеореализациите с образователна цел, ще се предоставят безвъзмездно в училищата, на преподавателите по музика във всички степени на обучение.

В типичния за Нина Николина арт и нетрадиционен стил на проектите й, вече е в подготовка и следващото нестандартно събитие „Нина Николина и „Магическите гласове“ пътуват“ в сътрудничество с БДЖ и НФК. За първи път в България, а може би в света, ще се състои концерт в теснолинейка, а именно Родопската теснолинейка с маршрут Септември - Добринище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай