Ник Пауъл води международното жури на 23-тия София филм фест

В екипа на световния продуцент са турската актриса Хазар Ергючлю, руската рок-легенда Стас Намин и режисьорите Ева Подгурска и Илиян Метев

Ник Пауъл води международното жури на 23-тия София филм фест | StandartNews.com

В началото на 70-те години, заедно с британския бизнесмен Ричард Брансън, Ник Пауъл създава Virgin Records - звукозаписна компания, която само за 10 години се превръща в световен конгломерат. След като продава акциите си в нея, през 1982 година Пауъл влиза в партньорство със Стивън Уули. Резултатът е Palace Pictures („The Evil Dead”, „Diva” и „Blood Simple”), а по-късно - Palace Productions, компания, която изключително бързо се налага във филмовата индустрия. Ник е изпълнителен продуцент на всички продукции, включително и на „Company of Wolves“ и номинираните за „Оскар“ „Мона Лиза“ и „Играчка-плачка“ на Нийл Джордан, както и „Скандал“ на Майкъл Кейтън-Джоунс. Впоследствие компанията на Пауъл и Уули Scala продуцира „Абсолютно начинаещи“ на Джулиън Темпъл, който ще видим на София Филм Фест, „Backbeat” на Иън Софтли, „Неоновата библия“ на Терънс Дейвис, дебюта на Шейн Медоуз „Twenty Four: Seven“, номинирания за „Оскар“ и спечелилия „Златен глобус“ „Little Voice“ на Марк Хърман, „Last Orders” на Фред Шепизи, „Дами в лилаво“ на Чарлс Данс, както и „Brimstone“ на Мартин Кулховен с Гай Пиърс, Дакота Фанинг и Кит Харингтън, представен премиерно на кинофестивала във Венеция през септември 2016 година, а след това показан и в Торонто и Лондон.

През 2018 година Пауъл се отказва от поста на директор на прочутото Национално училище за кино и телевизия в Обединеното кралство. Докато го ръководи, филмите на студентите получават многобройни номинации за „Оскар“ и награди на БАФТА. През 2018 година училището получава наградата на БАФТА за изключителен принос. Ник е кавалер на Ордена на изкуствата. Бил е председател на Европейската филмова академия и комитета по филми на БАФТА. В момента концентрира усилията си върху това да управлява Scala Productions. Филмовата компания работи върху пост-продукцията на филма на Милчо Манчевски „Willow”, на който Пауъл е изпълнителен продуцент. Също така предстои да бъде завършен и филмовия дебют на Джулиъс Амедуме „Rattlesnakes”.

Турската актриса Хазар Ергючлю, която има важна роля в най-новия филм на Нури Билге Джейлан „Дивата круша“ и е прочута като Симай Канаш от сериала „Север Юг“, също влиза в състава на Международното жури на 23-тия София филм фест. Тя е родена през 1992 в Кипър. Майка ѝ дълги години е на екран като водеща на телевизионни предавания, а баща ѝ е директор на кипърска медийна група. Като дете родителите ѝ я насочват към правото, но в гимназията Хазар решава, че иска да бъде актриса. Приета е в театралната студия в Никозия. Първата ѝ роля е през 2011 на Рухсар във филма „Сенки и лица“ на Дервиш Заим. Тогава Ергючлю е приета в Театралния департамент на Halic University Conservatory. През 2011 се снима в сериала „Север Юг“ в ролята на Симай Канаш. През 2013 играе във филма „Моят свят“, където изпълнява една от главните роли заедно с Берен Саат, Айча Бингьол и Угур Юджел, който е и режисьор на филма. От 2013 до 2015 година Хазар участва в турската версия на сериала „Кварталът на богатите“, където е в ролята на Ейлюл Булутер. През 2016 актрисата получава главната роля на Джансу Коран в сериала „Висше общество“. Превъплъщението й в Мюзейен в режисьорския дебют на Емре Ердогду „Сняг“ й носи националните награди „Тюркан Шорай за обещаваща млада актриса“ и за най-добра актриса. През януари 2018 Ергючлю влиза в образа на Мелис в телевизионното интернет шоу „Dudullu Postasi“, вдъхновено от карикатурите на Серкан Йълмаз и режисирано от Онур Унлу. Последната ѝ главна роля е в сериала на Netflix, „Защитникът“ („The Protector’’), гледан от над 10 милиона души за един месец.

Полската режисьорка Ева Подгурска завършва националното филмово училище в Лодз, а след това и магистратура в университета в Лодз със специалност филмова теория и журналистика. Завършва и DOK PRO – програма за документално кино в училището на Анджей Вайда. Дебютният ѝ документален филм „Кокошката и яйцето“ разказва за трудните отношения между майка и дъщеря. Подгурска публикува статии в най-важните филмови списания в Полша, пише серия от материали за работните методи на режисьорите на документални филми. Участва в Doc Lab в Полша и в среща на съпродуцентите в Лайпциг през 2015. Най-новият ѝ филм „Диагноза“, представляващ пътуване в подсъзнанието на един град и неговите жители, ще се състезава в документалния конкурс на 23-тия София филм фест.

Емблематичната рок звезда на Русия Стас Намин е известен руски продуцент, художник, композитор, фотограф и режисьор. Той учи в Московския държавен университет литература и философия до 1978. През 1983 завършва курс за сценарий и режисура в „Госкино“. Интересът на Намин към рок музиката започва още през 1964, когато създава първата си група, а през 1969 се ражда бенда „Цветя“ („Цветы“), с който Стас създава много музикални хитове, а също така организира едни от най-големите независими международни музикални и културни фестивали в Русия. След 2000 година творецът с неизчерпаем талант и многобройни артистични търсения се посвещава на театъра, където създава пиеси за съвременна музикална драма, а също и проекти с авторски фотографии, които представя в световни галерии и музеи. В този период създава и поредица от документални филми, между които „Древните храмове на Армения“, „Истинската Куба“, „Free to Rock“, и композира филмова музика. Едно от най-харесваните места, където хората могат да се срещнат със световния шоу-бизнес, е Центъра Стас Намин (SNC), създаден през 1987 в парка за отдих и култура Горки. Сред специалните гости на този център са звездите Робърт Де Ниро, Арнолд Шварценегер, Куинси Джоунс, легендарните Pink Floyd, U2 и много други. За този център Франк Запа снима филм, а хитовата песен на Scorpions „Wind of Change“ е посветена на духа на свободата, който витае в Центъра Стас Намин. Освен, че ще оценява филмите в основната конкурсна програма на фестивала, Намин ще представи лично в София „Free to Rock“ и „Истинската Куба“, както и филма на Кирил Серебренников „Лято“.

Режисьорът на филма „3/4” Илиян Метев, спечелил голямата награда „София – град на киното“ през 2018, ще представлява България в международното жури. Той е роден в столицата през 1981. Прекарва детството си в Германия, където учи за цигулар. Следва художествено изкуство в Central Saint Martins, Лондон, и завършва Британското филмово и телевизионно училище (UK National Film and Television School) през 2008. Метев е режисьор, оператор и съпродуцент на филма „Голешево”, който печели 17 награди, между които и Talent Dove в DOK Leipzig – един от най-престижните фестивали за документално кино. Филмът му „Последната линейка на София” представя ежедневието на медицински екип от спешна помощ. Премиерата му е в „Седмицата на критиката“ в Кан през 2012, където творбата получава номинация за „Златна камера“ и печели наградата France 4 Visionary Award (France 4 Prix Revelation). „Последната линейка на София“ е вторият документален филм, състезавал се някога в 51-годишната история на този престижен конкурс. Творбата получи и наградата за най-добър документален филм в категорията за филми над 30 минути на 47-ия международен филмов фестивал в Карлови Вари. Игралният му филм „3/4”, отличен със „Златен леопард“ в селекцията „Режисьори на настоящето“ на фестивала в Локарно, е портрет на съвременно българско семейство. Творбата беше избрана за най-добър филм в конкурса на София филм фест миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай