Непоказвани картини на Катя Паскалева в "Сезони"

Картина на Катя Паскалева

Непоказвани картини на Катя Паскалева в "Сезони"   | StandartNews.com

Не ми трябва жена, която ми дарява деца - трябва ми жена, която ми дарява мечти", казва Фридрих Ницше. Афоризмът на великия философ е неписаното лого на експозицията "Отражения" в "Сезони". Елитната галерия представя творенията на няколко изключителни жени. Откриването е на 10 март. Да си професионален художник и жена е житейско и съдбовно предизвикателство, категорична е известната журналистка Райна Йотова, поканена от Маргарита Видралска да осъществи проекта в "Сезони". Най-емблематични и драматични остават следите на Фрида Кало и Камий Клодел. В българския вариант на "артистичната и бохемска рапсодия" на любовта, раздялата, приятелството, ревността е примерът с големия Георги Божилов и незабравимата Катя Паскалева. Звездата от сцената и екрана дълги години крие, че рисува. Тя не смее да го признае на висок глас дори до последния си дъх. И въпреки че остава една от иконите в бг киното, любовта й към рисуването е като на сянка - защото никога не се решава да го сподели публично. Катя не обича да афишира себе си. Тя преживява дните си с двама много талантливи и сложни мъже - Слона и кинорежисьора Иван Росенов. Публиката ще види платна на Катя, които идват от частни колекции.

Едно от тях се показва за първи път.

В изложбата "Отражения" авторките показват частици от своя свят - живопис, рисунки, колажи, смесена техника. Още една актриса демонстрира дарбите си на художник - Гергана Змийчарова. Най-често тя рисува своя делник, през който препускат едновременно театъра, децата, мъжа, бита и любовта. Гергана сглобява пъзела от парченцата, правещи живота.

Нина Каранфилян "тъче" нежна и дълбоко искрена живопис, изтъкава я като нишки на съдбата. Картините й, както и тя самата, носят красота и ухание на жена. Силвия Илкова е завършила текстил, но експериментира с акварел, керамика и стъклопластика. За публиката в "Сезони" тя подготвя изненада: зрителят ще види собственото си отражение на живо в живописна рамка. Жасмина Гладийска се прочу у нас и по света с неповторимите си авторски накити от смоли, носещи името на дъщеря й Пагане, но участва в проекта с картини, пропити с много нежност. Тити Ованесова е наследник на традициите на старинната арменска бижутерска школа, уточнява кураторът Райна Йотова. Мария Райчева отразява света, в който намира верния път към себе си и хората чрез силата на цвета и светлината в живописта. Каквито и да са сезоните в календара или живота, нейните картини излъчват богатството на природната палитра. Галя Ромова пък възпява "Жените и котките". Проектът се осъществява със съдействието на Zonta club of saint Sofia.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай