На кого Георги Господинов посвети новия си роман

"Градинарят и смъртта" излиза на 27 август

На кого Георги Господинов посвети новия си роман | StandartNews.com

Премиерата на "Градинарят и смъртта" - четвъртият роман на Георги Господинов, е от най-горещите арт новини на лятото. Известният писател, превеждан в Европа и Америка, посвещава новата книга на баща си, а томчето със знака на „Жанет 45“ излиза на 27 август.    

„Баща ми беше градинар. Сега е градина. Историята на един баща, един син и едно последно разсъмване – милостива и безмилостна едновременно. Тази книга няма лесен жанр, трябва сама да си го изобрети. Както смъртта няма жанр. Както животът. Както градината. Роман елегия, роман градина – има ли значение за ботаниката на тъгата. История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхел на цигара, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на разменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехерезада – баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва над мен с всичките си следобеди. Не книга за смъртта, а за тъгата по живота, който си отива. Има разлика.“, пише Господинов. Тази книга е  най-личната му „Естествен роман“, преведен на повече от 20 езика. Господинов ще представи поредната си творба на 1 септември в галерията на Созопол в рамките на юбилейната Аполония. Владимир Пенев и Михаил Йосифов са другите участници.

„Градинарят и смъртта“ е първата книга на автора след „Времеубежище", която бе отличена с международната награда „Букър" през 2023 г. В рецензия през 2022 г. британският „Таймс" сравнява „Времеубежище" с класиката „1984" и нарича Господинов „българският Оруел". „Гардиън" включва „Времеубежище" в класацията на най-добрите книги на годината. Освен в САЩ и Великобритания, романът е сред книгите на годината в Германия, Турция и Полша. Другите книги на Господинов - „Лапидариум“, „Черешата на един народ“, „Писма до Гаустин“, „И други истории“, „В пукнатините на канона", „Избрани истории", „Невидимите кризи", „Всички наши тела. Свръхкратки истории", се радват на огромен интерес сред ценителите. Той е съставител на сборника „Аз живях социализма” и „Инвентарна книга на социализма”.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Един случаен
преди 2 месеца

Поредната откачена история вероятно...

Откажи
Гост
преди 2 месеца

Психар

Откажи