Мрежата кипи! Хора бесни на реставрацията на важен наш исторически обект

Новата визия на моста е посрещната и с радост, и с недоволство

Мрежата кипи! Хора бесни на реставрацията на важен наш исторически обект | StandartNews.com

Източник: бТВ

В социалните мрежи се разрази истинска битка заради реставрацията на моста, построен от Колю Фичето край Бяла.

Част от хората определят реконструкцията като бутафорна, други пък са изключително доволни, че съоръжението е ремонтирано и вече не тъне в руини, предаде бТВ.

Мостът е построен през 1867 година. Това е негова снимка малко след Освобождението – преди опустошителното наводнение през 1897 година, когато част от него е отнесена от водите на Янтра.

След това е укрепен, достроен и доскоро беше в окаяно състояние. Сега, век по-късно, мостът е реставриран и вече е с напълно нов облик.

„Укрепихме новите бетонни колони. Оказа се, че в този стар бетон над 100 годишния няма никаква арматура и връзката между бетонния камък и другия беше пред рухване. Построихме нов мост, за да свържем двете автентични части и наредихме каменни перила, защото в едната част нямаше нищо“, обясни Димитър Славов, кмет на град Бяла.

Новата визия на моста е посрещната и с радост, и с недоволство.

Серьожа Стефанов е един от малкото скулптури в града. Той пише отворено писмо до медиите и институциите.

„Всички хора знаят този мост как е изглеждал. Изведнъж сега те го променят. Промениха го композиционно. В новата му част, която направиха, те използват само едни прави линии. Новата му част прилича на индустриален обект. Сега няма синтез между двете части. Новата част изключително се различава от старата част. Следващото нещо, което направиха - с пясъкоструйка, това е просто вандалщина, свалиха слоя върху варовика“, каза Стефанов.

През XIX в. Колю Фичето използва издялан камък от варовик. Работата по моста тогава продължава две години с помощта на ковачи, каменари и дърводелци от региона. Ремонтът днес – бетон, почистване и разширение на моста до размерите, които са били при построяването му.

„Концепцията е минала идейна част, техническа част – не можем да направим имитация или бутафория на гения, на майстора Колю Фичето. Затова укрепваме го, за да може да контрастират старите каменоделци и са дялкали всеки ден каменни блокове, да контрастира със съвременното строителство, а не да правим имитация“, уточни кметът Димитър Славов.

Хората в града все пак нямат търпение за официалното откриване.

„Макар че съм на 77 години, харесва ми сега, както го правят да е модерно, да е по-модерно. Младите не знам какво ще кажат, но бабата така казва, че ѝ харесва. Нашият град, толкова много коли минават по цял ден от цяла Европа и ще виждат хубаво, това най-много ми харесва“, коментира Цветанка Миланова.

Мостът ще бъде напълно завършен и отворен за посетители след по-малко от месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Пловдивчанин
преди 1 седмица

Честито ловчанлии да сте живи и здрави да си го ползвате. СУПЕР е моста !!!

Откажи