Мишо Заимов преследвал китова акула

Мишо Заимов преследвал китова акула | StandartNews.com

Фотографът, водолаз и мореплавател Михаил Заимов е имал невероятни срещи и преживявания под водата. Една от най-запомнящите се емоции при броденията му из световните морета и океани е сблъсъкът му с китова акула. "Добродушно същество. Преследвал съм това нещо по света с месеци", каза с усмивка Мишо в предаването "Събуди се" по Нова. Но той е виждал и много други неочаквани неща. Като потънали кораби от Първата или Втората световни войни, все още с екипажите в тях.

"Откривателят на "Титаник" твърди, че Черно море е най-богатият световен музей на потънали кораби. Ние виждаме византийски кораби в абсолютно запазено състояние, което дава много информация за миналото. Вярвам в морето и това, което ми дава. Аз не мога да му дам нищо, освен да направя така, че хората да го пазят малко повече. Това е и мисията ми", разказва водолазът, който по цяло лято прекарва в къщата си в Созопол. На входа й ви посреща надпис: "Тук живее щастието". "Аз съм щастлив. Щастието привлича друго щастие. Приятелки са ме питали: Защо съм сама? Когато една жена влезе в едно заведение, ако е открита, ако дава усмивка, откритост и шанс - нещата ще станат. Но ако ти влезеш начумерена, няма да се случи нищо хубаво с теб. Трябва рецепторите ти да са настроени за щастие и ще го привлечеш", казва с усмивка Заимов.
Фотографът е близък приятел с Христо Явашев-Кристо.

"По проекта му за плаващите кейове в Италия първите тестове на кубчетата се правеха в Созопол. Баржата, с която следи поставянето им, беше произведена в Бургас, тя е с регистрация в Созопол. Българите в този проект са 80 на сто - водолази, техници, инженери. Как той да не обича българите, като има стотици около него. Той е единственият българин в исторически контекст, който оказва влияние на световен исторически процес. Кристо е докоснал десетки милиони хора със своето изкуство през годините", смята още Михаил Заимов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай