Мишо Белчев свика тежката артилерия за „Булевардът“

На 8 ноември бардът на България излиза в НДК със събратя по талант в музиката и театъра

Мишо Белчев свика тежката артилерия за „Булевардът“ | StandartNews.com

Михаил и Кристина Белчеви

Михаил Белчев традиционно ще празнува идващия си имен ден в компанията на приятели, колеги и 4000 почитатели на опияняващата музика и омайващата поезия. На 8 ноември бардът на България отново ще влезе в ролята не само на певец, поет и композитор, но и на вдъхновител и организатор на грандиозен концерт – „Булевардът“, посветен на София. В спектакъла на връх Свети Архангел Михаил ще участват представители на тежката кавалерия в музиката и театъра. Естествено, Мишо първо ще хване микрофона за легендарния си хит, на когото е наречено шоуто. „През 1975-а прочетох стихотворението на Миряна Башева, което веднага ме грабна с енергията и философията си, с таланта на своята авторка. Реших да създам мелодия към него. Тогава се събирахме в дома на Миряна на ъгъла на Орлов мост, където си беше истинска творчеста лаборатория – измисляха се творби от всички жанрове, някои се  приемаха, други се отричаха. Занесох си китарката и представих песента. Кристиян Платов, светла му памет, я хареса и каза, че се ангажира с аранжимента. „Булевардът“ бързо доби популярност и стана шлагер – вече почти 45 години. Поколенията сякаш си я предават едно на друго, няма остаряване. Когато Георги Денков направи нов аранжимент за клипа на БНТ, в кадър се появява и моят Косьо – тогава беше във втори клас.

Косьо и Мишо Белчеви

Днес неговите компании го карат да им пее „Булевардът“ – а това означава, че не излиза от мода, че и най-младите оценяват достойнствата й. Отдавна е станала емблематична за столицата ни, а аз се гордея, че съм син на София“, разказва Мишо Белчев за евъргрийна си. Той, разбира се, няма как да не обере овации с „Не остарявай, любов“, а със съпругата си Кристина са подготвили страхотни изненади за меломаните. Георги Христов ще излезе със съвсем ново парче, Дони и Нети също творят премиерна продукция специално за 8 ноември. Тони Димитрова и Нели Рангелова ще зарадват народа с глас и чар, Тоника и Стефан Диомов също ще се разпишат. Сред специалните гости са майсторите от „Фондацията“, които ще вдигнат адреналина с „Пак ще се срещнем след 10 години“ по страхотното стихотворение на Мишо Белчев. Неговите строфи от „Сляп ден“ ще пее и Йордан Караджов. Мими Иванова, Ваня Костова и Росица Кирилова ще се изявят с класика като едно истинско МВР. Асен Масларски, който също е в афиша, пък е направил тандем в нотите с Мишо, а той на свой ред е излял душата си в думи, защото всичко това е за пореден дует с Кристина. Познавачите ще аплодират още Хайгашод Агасян, Милица Божинова, Джина Иванова, бенда на Костантин Белчев, Стефан Илчев.  Водещият Драгомир Драганов ще напълни душите с вечно зелени шлагери на покойния Петър Чернев. В НДК ще се случи и нещо съвсем неочаквано – Мариан Бачев ще гастролира с вокалната си формация „Моя любов“. Владимир Карамазов и Теодора Духовникова ще спечелят още фенове с етюди, които засега пазят в тайна. Софийският духов оркестър ще въодушеви публиката с изключителните си изпълнения.

„Искаме да доставим духовна наслада на всички, които се вълнуват от изкуството. Всеки, за когото музите имат значение, е необикновен човек“, казва Кристина Белчева. „Да възродим вярата в истинското приятелство, да върнем надеждата в истинската любов, да се обърнем отново към ценностите – това са нашите послания. И да знаем, че няма нищо по-важно от това да се усмихваме на всеки следващ ден, подарен ни от Бога. Затова на 8 ноември ще чуете само песни, които са останали във времето, защото са били във фокуса на бита, на емоциите. Както казваше незабравимият ми боен другар Найден Андреев, с когото започнахме заедно кариерата си, чувствителните лесно ги убиват - но пък тъкмо техните творби са припознати от всяка следваща генерация, тъкмо те пулсират в живота. А не другите – с профанизирания жаргон, който „служи“ на опростачването. Да си забавен е задължително, но изисква грамотност и интелигентност“, категоричен е Мишо Белчев.                

Режисьор на „Булевардът“ е Ники Априлов. И тъй като постановката е и за 140 години от обявяването на София за град номер едно на държавата, някои от декорите ще бъдат в ретро атмосфера, а други ще звучат съвсем модерно. 

Георги Христов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай