Как "Самота" променя живота на Мишо Белчев

Любимият бард на България е доайен на концерта „Третият лъч“ на 20 май

Как "Самота" променя живота на Мишо Белчев | StandartNews.com

Михаил Белчев, който преди брени дни получи почетен “Икар“ за изключителния си принос към музиката и въобще към културата, сподели в „120 минути“: „Макар да имам и много други награди, тази ми е особено скъпа - дадена ми е от колеги, което значи, че животът ми дотук не е минал току-така. И все нещичко съм оставил зад гърба си." Неслучайно любимият бард на България ще бъде доайен и духовен лидер на първия голям концерт след разхлабването на мерките – „Третият лъч“ на 20 май в зала едно на НДК, а продуцент на шоуто е синът му Константин Белчев.

„Важното е да покажем, че сме заедно, че ни има на тази земя, че сме живи, че романтиката съществува, че мислим за доброто, за щастието на децата си и на родината си“, категоричен е Белчев.  Тъкмо заради това на церемонията в Народния театър, на която Съюзът на артистите раздаде наградите си, поетът композитор беше категоричен: „Нашият  народ е много талантлив. И този път ще оцелеем“. Самият той вече над половин век не губи вдъхновението си, но признава, че има месеци, в които не може да измисли нищо ново.

"Не се плаша - продължавам напред. Това ми е работата, може би съм белязан да върша точно това, с което се занимавам. Първо завърших Техникум по слаби токове – и сега мога да начертая схемата на телевизор "Опера", толкова бяха добри преподавателите ни. В Минно-геоложкия се събрахме много хубава компания – и не бяхме твърде сериозни студенти. Самият аз вече се бях отдал на музиката, с Найден Андреев създадохме групата "Пчелите", с която спечелихме награда на Международния младежки фестивал в София." Кариерата му тръгва вихрено нагоре с песента "Закъснели срещи", която изпълнява заедно с Мария Нейкова на "Златният Орфей" през 1969 г. Костюмът му тогава е бял – дава му го на заем много близкият му приятел Георги Минчев, който пък го получава от сестра си във Виена. В Би Ти Ви Михаил Белчев върна лентата към онзи незабравим момент.   

"Обувките ми бяха малко по-големи, но ги запълних с памук отпред. На слизане от платформата много внимавах да не падна. Изпяхме си песента с Маца, с която се бяхме запознали предишната вечер. Близо минута публиката мълчеше и след това избухна аплауз. Тончо Русев тогава каза, че сме объркали сметките на журито. То даде първата награда не само на песента, но и на нас – пълен прецедент“.

Белчев нарича себе си "измисляч на думички" и държи текстове му да звучат като "изпята поезия", тъй като с думите си иска да пренася послания. Харесва от раз станалата за денонощие емблематична за кариерата му "Не остарявай любов", след като чува на касетофон музиката, написана от Хайгашод Агасян – пуска му я Искра Радева, а след това Аня Пенчева я изпълнява в телевизионно шоу на Хачо Бояджиев.Решава, че тази песен е написана за него и веднага я записва. На купон в дома на поетесата Миряна Башева на Орлов мост двамата си стискат ръцете за друг негов легендарен хит - "Булевардът", вече с музиката на самия Мишо. "Харесах това нейно стихотворение и направих музичката за него с китарка. Без да очаквам, тази трубадурска песен стана на 40 години", споделя Белчев.

Но неговата „Самота“, изпята от Лили Иванова е тази, която променя живота му. Той тъкмо се е завърнал от турне, когато среща на „Раковски“ журналиста Ивайло Диманов, който му предлага да го води на парти. Там попада на бъдещата си съпруга – младата и красива актриса Кристина, която пък два дни преди това чува песента на Лили по лириката на Белчев и се чуди как е възможно все още да има творци с толкова нежна душа.    

"Тя имаше очи на кошута - много приятно момиче, искрено и чисто. Събрахме се и оттогава не сме се разделяли“, коментира Белчев. Заради семейството, както и заради добрите си приятели, определя себе си като щастлив човек.

Мишо Белчев е убеден и че публиката ще бъде щастлива отново да чуе някои от най-вълнуващите родни шлагери на 20 май в НДК в метро пътешествието с Маргарита Хранова, Тони Димитрова, „Ритон“, Милица Божинова, Кристина Белчева, Орлин Горанов, Веселин Маринов, Хайгашод Агасян, Асен Масларски, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Деси Добрева, Константин Белчев със своя бенд. Водещ е Драго Драганов, режисьор е Николай Априлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай