Министър Тодоров със специално участие в “SoAlive Music Conference”

Отличителен тази година е фокусът на дискусиите, които ще се ориентират около темата за бързото развитие на технологиите

Министър Тодоров със специално участие в “SoAlive Music Conference” | StandartNews.com

„Музиката заема много важна част в компютърните игри. В годините съм играл стратегически видеоигри и трябва да призная, че съм избирал определени „карти“ именно на база музиката, която е звучала в тях. Осъзнавайки това, разбрах, че всъщност зад музиката в компютърните игри се крие нещо много повече.“, каза министърът на културата Найден Тодоров, който е специален лектор на един от ключовите панели по време на “SoAlive Music Conference”. Панелът, част от програмата на втория ден от Конференцията, е озаглавен „Потапящи звукови пейзажи: музикална композиция за игри“ и е посветен на композирането на музика за видеоигри.

Министър Тодоров посочи интересен аспект от живота на геймърите – когато преди време е проучвал какъв би бил техният интерес към концерти с музика от видеоигри, очакванията били, че няма да има голяма посещаемост. „Първият път, когато поехме подобен риск, се оказа, че този формат се хареса от публиката“, сподели министър Тодоров. По думите му всеки път, когато се организират концерти с музика от видеоигри, залите са пълни, включително и в САЩ. Министър Тодоров сподели, че иска да си обясни този своеобразен феномен – как геймърите, които са изключително несоциални и не желаят да комуникират с други хора, са съгласни да споделят с други хора посещение на концерт. „Това е една от основните причини, която ме накара да композирам музика за видеоигри на първо място. И причината, поради която хората обичат да посещават концертните зали, е, че това е техният начин да изживеят отново своите красиви моменти. Защото ние като човешки същества сме склонни да помним важни моменти от живота си, да ги свържем с музиката, която е звучала по същото време“, посочи още министър Тодоров по време на лекцията си.

 SoAlive Music Conference (SAMC) се провежда в София от 2 до 4 октомври,  за да продължи своята мисия – да бъде мост между музикалните таланти на Балканите и лидерите на музикалната индустрия в световен мащаб. Организира се с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
 

 Отличителен тази година е фокусът на дискусиите, които ще се ориентират около темата за бързото развитие на технологиите и изкуствения интелект, както и отражението му върху света на изкуството и музиката. Създавайки поле за изследване на актуалното и не съвсем предвидимия му ефект върху индустрията, ще бъдат търсени отговори на въпроси като – как изкуственият интелект ще промени творческия процес, какви нови възможности и предизвикателства ще възникнат за артистите и професионалистите в индустрията, как напредъкът в технологиите ще повлияе върху фестивалите и концертите на живо и какви нови технологии, холограми и механизми могат да се появят за тези критични области на индустрията.

Тазгодишната конференция представя наградите “SoAlive Music Video Awards” – събитие, което отличава изключителни постижения в създаването на музикални видеоклипове от Балканите. Победителят ще получи грант в размер на 10 000 евро за създаване на нов музикален видеоклип с подкрепата на “Magic Shop”. SAMC предоставя уникална възможност на артистите да представят музиката си директно пред най-добрите музикални директори от филмовата, телевизионната и рекламната индустрия.

 Тридневният празник за любителите на хубавата музика включва и концерти на групи и изпълнители със стилови профили от целия балкански регион. Част от дългия списък са легендарният женски фолклорен хор „Мистерията на българските гласове“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай