Малкович отряза Холивуд заради Народния театър

Световният актьор и режисьор е отложил филми и сериали, за да се посвети на академичната трупа

Малкович отряза Холивуд заради Народния театър | StandartNews.com

Джон Малкович, който през октомври започва репетиции в Народния театър, е отрязъл Холивуд заради работата си с академичната трупа. Световният актьор и режисьор е отказал и отложил оферти за филми и сериали, тъй като през есента ще бъде зает с репетиции на спектакъла си „Оръжията и човекът“, чиято премиера предстои през ноември на първата национална сцена.    

„Народният театър привлича много таланти, светът иска да работи с вас. В България има много добри актьори и световни режисьори имат избор между големи таланти в кастингите за пиеси на международно ниво. Имах възможността да избирам между поне четирима подходящи актьори за всяка роля. Бях подготвен, че ще срещна толкова високо ниво поради личния ми опит с българите в живота ми досега. Направих две прослушвания на всички мъже актьори и на всички жени актриси в театъра. В България има твърде много добри актьори за малка страна“, коментира той в интервю за Би Ти Ви.

Това е второто гостуване на Малкович в Народния театър след успеха на „В самотата на памуковите полета“ през 2023 г. „Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон. Чрез езика на комедията текстът разказва за обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация.

Джон Малкович отправя и ясно послание към българската публика във връзка с опита за създаване на настроения срещу постановката, която според спекулациите се подигравала с българските герои. „Разбрах, че тук има информация, че пиесата се подиграва на българите и че се подиграва на Сръбско-българската война – нито едно от двете не е вярно. В „Оръжията и човекът“ става дума за претенциите, за грешния идеализъм и всъщност тя е една антивоенна пиеса, по принцип Джордж Бърнард Шоу е писал много пиеси, за да заяви позицията си срещу войната. Малко съм смутен, че хората си мислят, че бих дошъл в България, за да се подигравам на българите. Просто досега не съм поставял пиеса при вас. Тази наистина е сатирична, забавна и в крайна сметка – доста романтична“, заяви още Малкович.

Той поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си – първият е през 1985 г., когато я режисира в театър „Circle in the Square“ в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн, който по-късно е заменен от самия Малкович, Глен Хедли и Раул Хулия. В Ню Йорк представлението се радва на голям зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай