Магдалена Ралчева: Голям БГ актьор трябваше да посади липата

„Златната липа“ се отлага за 2021-а, споделя известната режисьорка, създател и директор на Международния фестивал за ново европейско кино

Магдалена Ралчева: Голям БГ актьор трябваше да посади липата | StandartNews.com

Осмото поредно издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ няма да се състои през 2020 година заради кризата с коронавирус, съобщи с огромно съжаление създателката и директор на форума Магдалена Ралчева. Известната режисьорка уточни, че фестивалът е бил насрочен за дните от 30 май до 3 юни, а екипът до последно се е надявал всички ние да се сбогуваме с пандемията с настъпването на пролетта. „Затова не спирахме да работим по организацията. В средата на април вече бяхме напълно готови с програмата, но последните прогнози и развитието на пандемията в света ни накараха да вземем трудното, но единствено правилно решение“, каза Магдалена Ралчева. Причина за това е и забраната за провеждане на културни събития в Стара Загора до септември. Следващото издание ще се случи от 29 май до 2 юни 2021 година. Тогава публиката ще види някои от  заглавията, които щяха да бъдат показани сега - ленти, които са произведени през 2019 година с особено място в афиша.

Още в началото на годината е било определено и международното жури на „Златната липа 2020“ . Закупени са били и самолетните билети за чуждестранните му членове, а те ще останат в състава на журито и при провеждането на форума през следващата година, коментира Магдалена Ралчева. Филмите ще бъдат точно 45, като този формат ще се запази в бъдеще. Ето какво сподели още първата дама за "Златната липа".

- Госпожо Ралчева, защо не направите опит фестивалът да се проведе тази есен?

- Решението да отложим фестивала за догодина беше трудно, но правилно, тъй като вариантът „Златната липа“ да се проведе на есен, е твърде рискован. Форумът ангажира твърде широк кръг от хора – артисти, кинотворци от България и цяла Европа, за да започнем нова организация за провеждането му. Самият формат не е подходящ за септември, а и не е ясно дали тогава все още ще има ограничителни мерки. Благодаря на община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за дългогодишната подкрепа и за това, че правят всичко възможно кинофорумът да се развива и утвърждава. Това е безценно -  културата и изкуството в този град са приоритет, а това не се случва често.

- Какви бяха филмите в конкурса?

- Селекцията отново беше от 9 заглавия, които трябваше да се състезават за наградите „Златна липа“ в познатите категории. Българският филм беше на Стефан Командарев - „В кръг“: изключителна история, която показва тъжната реалистична картина на българското общество чрез историите на няколко двойки патрулиращи полицаи. Друго впечатляващо заглавие в състезанието е на италианския режисьор Игор Тувери, който е най-добрият създател на комикси в Европа. „5 е съвършеното число“ е негов игрален дебют, с който Тувери участва във Венеция. В главните роли са звездите Тони Сервино и Валерия Голино. Филмът е уникален като стилистика – за наемен убиец, израснал в Неапол, който гледа на работата си като на обикновена професия. Подреденият му свят се обърща, когато синът му, който е наследил занаята на баща си, отива „на работа“, но неочаквано бива убит... Следващата година този филм няма да бъде в конкурсната програма, но ще се опитам да го покажем извън нея. Русия беше представена с прекрасния филм „Върлината“ на младия Кантемир Балагов. Той е с много награди – печели 4-те отличия „Белия слон“ на кинокритиците и филмови експерти. Впечатляваща е и австрийската драма, която носи името „Земята под моите нозе“ на Мари Кройцер, която спечели наградата за режисура във второто издание на фестивала „Златната липа“. „Кръвта на Пеликана“ е копродукция на Германия и България с режисьор Катрин Габе - много интересен психологически трилър с Нина Хос. Действието се развива в България. Ще се опитам другата година да покажем филма в програмата на фестивала. Останалите не по-малко интересни ленти в надпреварата бяха „Истина и закон“ от Естония, „Изгубен“ от Франция, „Ал Шафак – когато Раят е разделен“ от Швейцария, „Преди замръзване“ от Дания.

- В афиша имаше ли филми на големи имена от световното кино?

- Да, разбира се. Сред тях беше „Офицер и шпионин“ на Роман Полански. Всички знаем за аферата с несправедливо обвинения офицер Алфред Драйфус, но начина, по който Полански поднася разказа си, е впечатляващ. „Човекът, който уби Дон Кихот“ е последният шедьовър на Тери Гилиъм с Джонатан Прайс в главната роля. А филмът, с който щяхме да открием VIII-то издание на „Златната липа“, е кинохитът от Великобритания „Джуди“ на Рупърт Гулд – за голямата американска актриса и певица Джуди Гарланд. За своето блестящо изпълнение Рене Зелуегър спечели „Оскар“.

Щяхме да представим 45 филма от 18 европейски страни, като между тях са 5 детски заглавия и богата селекция от Франция и Дания. Българската секция също беше впечатляваща – и като документално, и като игрално кино. Освен „В кръг“, фестивалът щеше да покаже новата творба на талантливата Светла Цоцоркова „Сестра“, нашумялата „Доза Щастие“ на Яна Титова, „Писмо до Антарктида“ на Станислав Дончев с Ирмена Чичикова. Ценителите на документалистиката трябваше да гледат „Жертва на пешки“ на Асен Владимиров - за професор Марко Марков, който през 1943 година като съдебен лекар насила е изпратен като член на първата комисия в Катин след „Катинското клане“. Много впечатляващ разказ за личната драма на този човек и за това, че достойните постъпки се помнят и се ценят. „Тайният живот на Вера“ на Томислав Христов е копродукция с Дания и Финландия и разказва за млада жена, която намира спасение за своя брат и за себе си чрез ролевите игри. „Какъв цвят има този свят“ на Ралица Димитрова и оператора Пламен Герасимов е филм за малко известната поетеса Данила Стоянова, която умира на 23 години, но нейните стихосбирки са преиздавани у нас, в САЩ и стоят на специално място в холандския град Лайден заедно със стиховете на други големи поети. Ще се постарая да покажем този филм и догодина. „Калин и отбора на затвора“ на Петко Гюлчев е вдъхновяваща история по действителен случай за втория шанс в живота и за преобръщането на ценностната система. „Най-сладкото“ пък е за 30-годишнината на нашия по-свободен живот.

- Кой щеше да бъде специалният гост на „Златната липа 2020“?

- Творецът, който щеше да получи наградата за цялостен принос в киното или както го наричаме – специалният гост на фестивала, щеше да бъде български актьор от театъра, киното и сериалите. Надявам се той да посади липата през 2021 година.  Председател на журито, който много бих искала да остане и догодина, е големият наш оператор Емил Христов, който дебютира и като режисьор.  В петчленното жури за първи път имаме италиано-американска режисьорка, която се проявява и като талантлив оператор - Мо Скарпели. Последният ѝ филм е получил номинация за наградата „Кристална мечка“. Друг член на журито е руската актриса Елена Морозова, чиято кариера започва от 8-годишна възраст и до днес се снима изключително активно в киното и в телевизионни сериали. Димитрий Цинцадзе е грузински режисьор, който има 13 филма досега, а от 1996 година живее и работи в Берлин. Френският кинорежисьор Антоан Реймбо е петият член на журито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай