Магдалена Гигова получи награда „Максим Минчев“

Призът е учреден от АБУЖЕТ - Българската федерация на журналистите и писателите по туризма

Магдалена Гигова получи награда „Максим Минчев“ | StandartNews.com

Магдалена Гигова е първият носител на новоучредената награда на името на Максим Минчев за журналист пътешественик. Отличието се присъжда от АБУЖЕТ – Българската федерация на журналистите и писателите по туризма (Bulgarian Association of Journalists and Travel Writers - ABUJET). То бе връчено на тържествена церемония  в зала „МаксиМ“ в БТА от Пламен Старев, генерален секретар на АБУЖЕТ и член на  Изпълнителното бюро на Световната федерация на пишещите за туризъм /FIJET/, в присъствието на много официални гости, журналисти, писатели, общественици.

 Максим Минчев (1953-2020), бивш генерален директор на БТА, беше сред дългогодишните членове на АБУЖЕТ и президент на асоциацията над 15 години. Той наследи този пост от изключителния разказвач и пътешественик – писателя Ясен Антов. Като журналист, писател и пътешественик Максим Минчев е посетил над 140 страни, има издадени 13 книги с пътеписи от цял свят. Призът на негово име бе присъден за първи път от АБУЖЕТ на 5 юни - рождения ден на Максим.

Неправителствената организация АБУЖЕТ е основана през 1956 година от изявени български интелектуалци, сред които Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Ивайла Вълкова и др. Тя е сред основателите и най-дългогодишните и активни членове на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма (FIJET). Днес в нея членуват над 60 водещи журналисти, писатели и блогъри.

Наградата е учредена за журналист или писател, активно работещ за изпълнение на целите на организацията. Отличието има за цел да популяризира честната и правдива журналистика на международния език на туризма и да насърчава и обединява работата на десетките членове на ABUJET в представянето на България като целогодишна дестинация с уникална история, културно наследство и природа.

Магдалена Гигова е известен журналист, фотограф и пътуващ писател. Посетила е 106 държави. Завършила е „Педагогика“ и „Журналистика“ в Софийския  университет „Св. Климент Охридски“, както и специалност „Фотожурналистика“ в Колежа по фотография „Юлиус Фучик”. Има над 35-годишен журналистически стаж. Била е преподавател по теория и практика на печата в Свободния факултет на СУ „Кл. Охридски” и лектор по програмата „Еразъм+“. Има сайт за пътешествия и култура www.dromomania.bg. Автор и водещ на предаванията „Покана за пътуване“ и „Легендите на София“ по БНР. Председател е на журито на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“. PR e на българското участие на Биеналето за изкуствата във Венеция и на фондация „Ценности“. Автор и съавтор на 17 книги, посветени на туризма и пътешествията ѝ по света. Член е на СБЖ, ABUJET, FIJET, Международната гилдия на пътуващите писатели и др. Има десетки награди и отличия, между които Международната награда „Българин на годината” в категория „Писател-пътешественик”, Наградата за журналистика на фондация „Христо Ботийов”, „Златно перо“ на СБЖ и др.

На събитието бе представена и книгата на Максим Минчев „По пътищата на Африка“, издадена посмъртно от издателство ФАБЕР. Тя съдържа непубликувани досега пътеписи. За  изданието и своите спомени за Максим Минчев разказаха Соломон Паси, Георги Милков, Максим Бехар, Нейко Генчев, Георги Лозанов и др.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай