Литературният нобелист - поклонник на Милошевич?

Членове на нобеловата академия също критикуват победителя

Литературният нобелист - поклонник на Милошевич? | StandartNews.com

Косово обяви, че ще бойкотира церемонията по връчване на Нобеловата награда за литература през следващата седмица. Съобщението направи външният министър на Косово Беджет Пацоли в събота

Решението е в знак на протест срещу наградата, която се връчва на Петер Хандке - австрийски автор, критикуван за откритата подкрепа за сърбите във войните през 90-е години на миналия век в бивша Югославия.

Изборът на шведската академия за наградата за 2019 г., обявен през октомври, предизвика възмущение на Балканите и извън региона. Двама членове на Нобеловата комисия подадоха оставка заради подбора по-рано тази седмица, а членът на шведската академия, историк и писател Петер Енглунд заяви, че ще бойкотира церемонията.

Косовският външен министър Бехджет Пацоли заяви, че пратеникът на страната му в Швеция няма да присъства на церемонията по награждаването в Стокхолм във вторник.

Бойкотът е „поради противоречивия носител на Нобелова награда Петер Хандке, приятел и привърженик на политиката на Милошевич“, заяви Пацоли в публикация във Фейсбук.

Попитан в петък дали е променил мнението си за случилото се на Балканите през 90-е години, Хандке се измъкна: "Харесвам литература, а не мнения. Мразя мнения."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай