Кралската опера продаде картина, за да не фалира

Институцията се сблъсква с най-голямата криза в историята си

Кралската опера продаде картина, за да не фалира | StandartNews.com

Кралската опера в Лондон продаде на търг картина на британския художник Дейвид Хокни за 12,8 милиона лири, за да си набави средства за оцеляване в пандемията, предаде Франс прес. Платното, на което е изобразен сър Дейвид Уебстър, бивш директор на операта в периода 1945-1970 година, беше оценено между 11 и 18 милиона лири (12-20 милиона евро).

В началото на октомври кралският оперен театър в Лондон обяви, че е принуден да продаде рисувания през 1971-а портрет, за да преодолее икономическите трудности, възникнали по време на пандемията. Сегашният директор на операта Алекс Биърд посочи, че тъй като институцията се сблъсква с най-голямата криза в историята си, продажбата на произведението на Хокни е съществена част от стратегията за възстановяване.

Задължени да затворят по време на пандемията, британските културните институции са тежко засегнати финансово от пандемията. Тя отне живота на повече от 44 000 души във Великобритания, която е най-силно пострадалата държава в Европа. Кралският оперен театър не е изключение - приходите му са намалели наполовина от началото на здравната криза, макар че през юни отвори врати за спектакли без зрители, излъчвани онлайн.

Освен продажбата на картината, прочутата лондонска културна институция разчита на набиране на средства, намаляване на разходите, съкращения и държавна помощ, за да се изправи на крака, пише БТА. От началото на юли правителството обеща на културния сектор безпрецедентна помощ от 1,57 милиарда лири, оценена като жизненоважна, но недостатъчна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай