Кой скандален роман вече четем и на български

„Клети създания“ преобръща легендата за Франкенщайн

Кой скандален роман вече четем и на български | StandartNews.com

Алистър Грей преобръща легендата за Франкенщайн в един от най-прочутите си романи, превърнал се и в един от най-коментираните и награждавани филми – „Клети създания“. Преди броени дни книгата излезе у нас със знака на “Еднорог“, а хитът на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос продължава да бъде коментиран не само заради Оскарите и Златните глобуси. Бела Бакстър от „Клети създания“ се превърна в една от най-запомнящите се героини в киното, за чието изпълнение Ема Стоун получи „Оскар“. Но Бела е вече достатъчно добре известна на всички, запознати с творчеството на един от най-популярните шотландски писатели. Алистър Грей е затрупан със суперлативи за романа „Клети създания“ още при издаването му през 1992 г. Книгата е отличена с наградите „Уитбред“ и с наградата на вестник „Гардиън“ за художествена литература.

Невъзможно е да си представите друга жена като Бела - едновременно изкусителна и по детски невинна и недодялана. Каква е нейната тайна, с която така неудържимо привлича бедния студент по медицина Арчи Маккандълс? Мистерията около нейния произход може да разкрие само приятелят му, гигантът-гений Богуин Бакстър. Тя ни отвежда на шеметно пътешествие от залите за дисекция във викториански Глазгоу, през аристократични казина, до мистериите на Александрия и публичните домове в Париж.

Алистър Грей се заиграва с класическия викториански роман, демонстрирайки таланта си да преплита историческия контекст с елементи на фантазия и сатира. Неговият безспорен шедьовър е политическа алегория, достатъчно провокативен и провокиращ размисъл за сблъсъка между желанията на мъжете и независимостта на жените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай